Istung algas Norra aja järgi kell 10. Norra otsustajad on seni vältinud sõna kriis kasutamist majanduse olukorra kirjeldamisel.

Nüüd ollakse sunnitud tõdema, et naftatööstuse 30 000 töökohta ei tule enam tagasi.Tõenäoliselt jätkab valitsus sõnumiga, et kriisi ei ole ning et rahapoliitika on esimene kaitseliin, ütles Svenska Handelsbankeni vanemökonomist Marius Gonsholt Hov Bloombergile.

„Kuid nad peavad tunnistama, et olukord on muutnud kriitiliseks ning halvenemise riskid on kasvanud. Nad peavad panema selliseks puhuks valmis mingisuguse abipaketi.„Norra majandus kasvab jätkuvalt,“ ütles reedel Davoses Norra peaminister Erna Solberg.

Majandusele on olnud abiks langenud Norra kroon. Mullusest tipust euro vastu on Norra kroon langenud umbes 15%. Norra majanduse kogutoodangust annab kütus umbes viiendiku. Läinud nädalal kündis nafta hind värske 12-aasta madalama taseme 27,10 dollarit.

2014. aasta tipphetkel maksis barrel musta kulda 115 dollarit. Solberg ütles, et kuigi naftatööstus on kriisis ei ole seda majandus laiemalt. Valitsus kulutab majanduse elavdamiseks rekordmahus aastakümnetega kokku kogutud naftarikkust.

Keskpank on valmis alandama intressimäära, mis praegu on 0,75%.Norra keskpank teatas, et madalam intressitase, stiimulid ja nõrgem kroon on piisavad majanduse kriisist eemal hoidmiseks. „Investorid on juba arvestanud hindadesse Norra keskpanga lõdvema rahapoliitika,“ ütles Nordea Marketsi analüütik Aurelija Augulyte.