Reedel hirmutas USAd tabanud külmalaine naftakauplejaid, mis pani neid lühikeseks müüdud positsioonidest kasumit võtma. Lühikeseks müük tähendab sisuliselt laenatud varade müüki lootes seda hiljem tagasi osta madalama hinnaga, et seejärel varade laen tagastada.

Reedel tegi nafta hind ajaloo ühe suurima päevase tõusu. Must kuld kallines päevaga 10%, kirjutas Reuters.

Arvatakse, et investorite meelestatus, et nafta hinnal on vaid üks suund – langeda – on löönud kõikuma.

„Võtmefaktor on investorite meelestatuse muutus, kus USA nafta spekulatiivsed langusele panused on ajalooliselt kõrgtasemelt vähenenud,“ kirjutas ANZ pank hommikul kundedele saadetud uudiskirjas.

Morgan Stanley teatas, et pigem toetab nafta hinda madalam USA dollar, mitte niivõrd naftaturu fundamentaalolukord.

„Märkimisväärne USA dollari taganemine sarnaselt mullu kevadele jääb lähiajal üheks vähestest nafta hinna mõjutajateks,“ ütles kirjutasid panga analüütikud. „Tõenäoliselt on nafta pakkumise ja nõudluse muutused alles teisejärgulised nafta hinna mõjutajad.“

Graafikutel indikaatoreid kasutav Reutersi toorainete turuanalüütik Wang Tao ütles täna, et nafta hinnatõusul võib kujuneda takistuseks 32,72 dollariline vastupanutase. Samas toetab hinda 30,98 dollari tase.

USA idaosa tabanud massiivne lumetorm on suurendanud kütteõli nõudlust, mis aitas omakorda nafta hinda kõrgemale. Kui New York ja Philadelphia on hakanud saama lumetormi mõjudest üle, siis pealinn Washington ei olnud valmis enam kui 51 sentimeetriseks ööpäevaseks lumesajuks, mis kattis ümbruskonnas maa ligi ühemeetrise lumekihiga.