Täna lõuna ajal kauples Põhjamere Brenti barrel 58 dollari lähedal. Hommikul ulatus barreli hind aga koguni 58,37 dollarini, üle kahe protsendi kõrgemale kui eelnenud kauplemispäeval. Viimati maksis Brenti barrel nii palju 2015. aasta juulis, vahendas Reuters.

USA toornafta WTI barreli hind ületas hommikul 55 dollari piiri, kerkides 55,24 dollarini. Lõunaks vajus hind alla 55 dollari piiri.

1. jaanuarist jõustus naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC ja organisatsiooniväliste tootjate kokkulepe kärpida tootmismahtu 1,8 miljoni barreli võrra päevas, mis on ligemale kaks protsenti maailma kogutoodangust.

"Esimesed signaalid näitavad, et OPECi ja mitte-OPECi tootmiskärped tekitavad lootust, et ülemaailmne nafta ülepakkumine väheneb," ütles Reutersile ABN Amro panga vanemökonomist Hans van Cleef.

"Turud otsivad naljakaid märke tootmiskärbete tõenduse kohta," ütles agentuurile Ric Spooner CMC Marketsist. "Kõige tõenäolisem stsenaarium on, et OPECi ja mitte-OPECi riigid pühenduvad kokkuleppe täitmisele tõsiselt, vähemalt selle algusfaasis."

Venemaa naftatootmine ei kasvanud detsembris enam rohkemat rekordiliselt tasemelt 11,21 miljonilt barrelilt päevas. Aasta esimese poole sees peab Venemaa kokkuleppe kohaselt kärpima tootmist 0,3 miljonit barrelit päevas.

Detsembris lisas aga tootmist Liibüa, kes on üks OPECi riikidest, keda kärpelepe ei hõlma. Liibüa tootmine tõusis 0,6 miljonilt barrelilt päevas ligi 0,7 miljonini.