Rikka maailma enimkaubeldud valuutade seas on aastases arvestuses Norra kroon suurima kukkumise teinud valuuta. Nafta hinna enam kui 40% kukkumine on jätnud oma jälje Norra kroonile. Ja keskpanga juhi Oeystein Olseni sõnul on see just midagi, mida Norra vajab.

„Finantsturgudel püütakse leida Norra kroonile uut hinnataset,“ ütles keskpanga juht.

Norra keskpank jättis viimasel istungil üleööhoiuse intressimäära rekordmadalale 0,75 protsendile. Olsen kommenteeris, et nõrgem valuuta aitab majandusel nafta hinna kukkumisest halvimast üle saada. Norras on käimas enam kui 10 aasta suurim merel asuvate naftapuurtornide investeeringute vähenemine. Statoil kärbib investeeringuid ja koondab töötajaid.

Danske pank nimetas keskpanga otsuse ja kommentaariga kaasnenud ajutise Norra krooni tugevnemise kergendusralliks. Paljud ootasid keskpangalt sõnumit, et detsembris kärbitakse intressimäära. Otsuse järel tugevnes Norra kroon euro vastu 0,9%.

Norra kroon on tähtsamate kaubanduspartnerite valuutade vastu 16 aasta keskmisest tasemest 14% odavam.

„Seni paistab, et majandus saab katsumustega hakkama,“ ütles Olsen. „Kroon on odavnenud ja see aitab."

Odavam Norra kroon on juba neljandat kuud hoidmas inflatsiooni kõrgemal keskpanga 2,5% eesmärgist. Ökonomistid püüavad nuputada, mis on Olseni inflatsiooni või reaalmajanduse siht.

„Kui Norra kroon tugevneb kiiresti näeme Norra keskpanga reaktsiooni,“ ütles Danske Banki ökonomist Kristoffer Kjaer Lomholt. „Palgatõus on jätkuvalt suhteliselt tugev.“