Põhjamere Brenti barrel tõusis pärastlõunaks üle kaheksa protsendi tasemel 50,13 USA dollarit. USA WTI toornafta barreli hind tõusis kaheksa protsenti 48,85 dollarini.

Al-Falih ütles Bloombergi teatel täna, et Saudi Araabia on nõus tegema suure kärpe enda naftatoodangus ning aksepteerima Iraani tootmismahu laena sanktsioonide-eelset tootmismahtu.

Saudi Araabia seisukohta tõlgendasid turud kompromissina, sest varem on saudid olnud seisukohal, et ka pärslased peab oma tootmismahtu kärpima.

Al-Falih lisas, et naftat eksportivate riikide organisatsiooni OPEC riigid on valmis kärpima tootmismahtu ühe miljoni barreli võrra päevas tasemele 32,5 miljonit barrelit päevas. Tema sõnul on Venemaa ja teised OPECi-välised tootjad valmis kärpima tootmismahtu 0,6 miljoni barreli võrra päevas.

"See tähendab, et meie [Saudi Araabia] kärbime kõvasti ning meie praegune tootmismaht ja 2017. aasta prognoos saab tugeva hoobi. Aga me ei tee seda, kui pole kindlust, et meil on konsensus ja kokkuleppe kõigis põhipunktides," ütles Saudi minister.

Al-Falih märkis siiski, et ka kokkuleppele mittejõudmisel usub ta naftaturgu tasapisi taastuvat. Saudi ministri hinnangul on mitte-OPECi riikide tootmismahu kasv hakanud taanduma ning ka OPECi mahu kasv on enamasti juba möödas.

Eile nõudis Iraan Saudi Araabialt tootmise kärpimist ühe miljoni barreli võrra päevas. Täna on Iraani toon teine, märkis Bloomberg. "Olen optimistlik," ütles Iraani naftaminister Bijan Zanganeh, lisades, et Iraanilt pole enam tootmismahu kärpimist nõutud.