USA naftahinnad langesid reedel 7%, külvates sellega jätkuvalt ärevust investorite seas ning tehes autojuhid üle ilma õnnelikuks, kirjutab CNN Money. Esimest korda pärast 2017. aasta oktoobrit langes toornafta hind USA turgudel alla 51 dollari barreli eest. Viimase nädala jooksul on USA WTI naftahind langenud kokku 10%.

Mure ületootmise pärast ja vähenenud nõudlus on võrreldes selle aasta oktoobriga, kus naftahind jõudis 76 dollariga barreli eest viimase nelja aasta hinnatippu, langetanud tooraine hinda tänaseks juba kolmandiku võrra.

Kui analüütikud kartsid oktoobris, et naftahind küündib peagi 100 või 150 dollarini barreli eest, siis nüüd teeb hoopis niivõrd kiire hinnalangus neile muret. „Viimase kuue nädala ebaharilik hinnalangus on enam kui muret tekitav,” kirjutas Prantsuse panganduskontserni Societe General kaubaturu juht Michael Haigh kolmapäeval klientidele.

Koos USA naftahinnaga langes reedel ka Põhjamere Brenti toornafta hind 5,5%, jõudes 59 dollarini barreli eest ja sellega samuti aasta madalaimale tasemele. Koos toornafta hinnalangusega kukkusid eile ka energiafirmade aktsiad Wall Streetil. Näiteks Chevroni ja ConocoPhillipsi akstia langes 3%, samal ajal kui EOG Resources aktsia langes 5%.

Suured õliühingud loodavad, et tekkinud olukorrast päästavad neid OPEC ja Venemaa, kes võiks detsembris Viinis toimuval kohtumisel otsustada tootmismahte oluliselt vähendada. Samal ajal survestab aga USA president Donald Trump Saudi Araabiat ja OPEC-it seda mitte tegema, hoolimata languskeerisest, kuhu naftahind on viimastel nädalatel sattunud.

Börsimaaklerid kardavad, et Trumpi hiljutine kiidulaul saudidele võib tähendada seda, et Saudi Araabia kui kõige mõjukam naftariik ei toeta OPECi detsembrikuisel kohtumisel tootmismahtude vähendamist.

Naftahinna kiire langus on tulnud paljudele ootamatuna. Sealhulgas ka riskifondidele, kes ennustasid aasta esimeses pooles naftahinnale suurt kasvu. Prantsuse panganduskontserni Societe Generale’i hinnangul on kaubaturu fondid kaotanud selles kvartalis tänaseks juba 7,7 miljardit dollarit.

Küll aga on naftahinna langus rõõmustanud kütusetarbijaid USAs, kes tänupüha tõttu praegu palju reisivad. AAA andmetel oli reedel keskmine kütusehind seal 2,58 dollarit galloni eest. Eurodesse ümberarvutatuna teeb see liitrihinnaks 0,6 eurot. Alles kuu aega tagasi oli see USAs 2,84 dollarit gallonilt ehk 0,68 eurot liitrilt.