Venemaa olukorrast on palju juttu olnud: rubla 43-protsendiline langus, sanktsioonid ja kriis Ukrainas. See kõik tähendab seda, et kui varem pidi vene turist Vietnami reisi eest maksma 60 000 rubla ehk 970 eurot, siis täna peab ta leidma 140 000 rubla ehk 2260 eurot. Selle sees on nii lennupiletid kui majutus. Sellest kirjutab riigi omanduses olev Vietnami ajaleht. Need, kes Vietnami tulevad, söövad kiirnuudleid, mitte ei käi väljas söömas, lisab leht.

Venelaste osakaal Kagu-Aasia turismisektoris on väga suur - nad toovad sisse miljardeid dollareid. Neist veel olulisem on vaid Hiina turistide osakaal. Phuketis on venekeelsed menüüd tavalised. Vietnami tänavakaupejad on õppinud selgeks venekeelseid sõnu. 2013. aastal kasvas Vene turistide arv Vietnamis pea kaks korda. Vietnam Airlines hakkas tegema otselende Moskvast Nha Trangi, mis on populaarne mereäärne linn.

Jaanuarist märtsini külastas Vietnami 95 800 Vene turisti, mis oli 27% vähem kui aasta varem. Kambodža turismiminister luges kokku 18 300 Vene turisti kahe esimese kuu jooksul, mis oli aasta varasema ajaga 51-protsendiline kukkumine. Tais käis 2014. aastal 1,6 miljonit Vene turisti, mis tähendas 8,6% aastast langust. Selle aasta jaanuaris oli aga lausa 46-protsendiline kukkumine. Samal ajal külastas Filipiine 12% vähem Vene turiste kui aasta varem.

„Vene turistide arv Tais on kukkunud viletsa rubla tõttu. Phuket ja Pattaya, mis on olnud traditsiooniliselt Vene turistide seas populaarsed, kannatavad väga," ütles Tai Hotellide Assotsiatsiooni president Surapong Techaruvichit.