“Ameerika vahet käies näen, kui palju rohkem tunnustatakse seal naisi. Mul on nii palju näiteid, et ma ei jõua neid üles lugedagi. Kuidas võõrad inimesed tulevad ja aitavad. Olen mitmeid kordi mõelnud: kui mul oleks sama situatsioon Eestis juhtunud, siis mitte keegi poleks appi tulnud,” rääkis Täht LP vestlusringis.

Tähe hinnangul on just naiste vastu on seal erakordselt kõrge respekt. “Olen jooksnud USA suurettevõtetes, et tooteid pakkuda, ja mitte keegi pole mulle öelnud: mine koo äri tegemise asemel parem kodus sokki! Eestis kuulen seda pidevalt. Kui näed natuke parem välja, siis ei usu siin keegi, et sellega võivad kaasas käia ka ajud. Olen sellise suhtumisega päris palju kokku puutunud,” lisas ta.

“Meeste üldine suhtumine on: mine koju ja koo seal midagi! Vaatan kas või endist majandusministrit Urve Palot. Ükskõik mida ta muuta püüdis, kogu aeg oli ta kuskil hammasrataste vahel. Minu jaoks ei ole see normaalne. Miks ta valitsusest ära läks, oli ju see, et ta ei kannatanud välja neid sõnakõlkse, mis tema suunas tulid,” toob Täht näiteks.

“Ma arvan, et selles, et ta on naine, on suur osakaal. Selle eest sai ta veel eriti. Naisi ei võeta poliitikas tõsiselt. Eestis on ju ka üldine arusaam, et laste kasvatamine pole töö. See naine, kes on lastega kodus, pole midagi väärt. Meie ühiskonnas on naisele suured ootused: naine peab hea välja nägema, ta peab olema peenike ja kindlasti pruun. Ta peab olema tark ja tal peavad olema ilusad lapsed. Ta peab oskama hästi süüa teha ja magamistoas hästi seksida. Raha peab ka oskama hästi teenida. Ja hoidku jumal, kui sa ühes asjas feilid – siis sa oled halb ja vajad väljavahetamist,” on ühiskond naistele Tähe hinnangul seadnud erakordselt kõrged nõudmised.

Eestis ei tohi läbi kukkuda

Tähe sõnul on millegipärast Eestis ka suhtumine, et ei tohi läbi kukkuda ega ebaõnnestuda, kuid USA-s on vastupidi: kui seal hävid, siis pangad annavad oluliselt paremini uuesti raha, sest sul on kogemus, oled pankroti korra juba läbi teinud, tead, mida teistmoodi teha. “Eestis on pigem ettevõtjavaenulik suhtumine,” leiab ta.

LP vestlusringis osalevad tõelised Eesti powerwoman’id: ettevõtlike naiste assotsiatsioonis aasta naiseks valitud välisminister Marina Kaljurand (53) ja samalt organisatsioonilt noore naisettevõtja tiitli saanud tekstiilifirma Marat omanik Kristi Täht (33), samuti aasta kodanikuks kuulutatud muusikafestivalide korraldaja Helen Sildna (37) ning naisteajakirjas Anne ja Stiil aasta naiseks valitud Terve Eesti Sihtasutuse asutaja ja kampaania „Joome poole vähem” juht Riina Raudne (34).