„Eesti ettevõtted teevad ühes asjas nii Euroopa kui ka kogu maailma ettevõtetele silmad ette – meil on ettevõtete juhtkondades rohkem naisi,” tõdeb Grant Thornton Rimessi partner Eva Veinberg.

Auditeerimis- ja ärinõustamisettevõtte Grant Thorntoni üle 35 riigis tehtud uuringust selgus, et Eestis kuulub ettevõtete juhtkondadesse 35% naisi. Kogu maailmas on kõige suurem naisjuhtide osakaal Venemaal, kus ettevõtete juhtkondades on koguni 40% õrnema soo esindajaid. Esiviisiku hõivavadki endised sotsialismimaad: peale Venemaa ja Eesti on naisjuhtide osakaal kolmandik või üle selle veel Poolas, Gruusias ja Lätis. Huvitava asjaoluna toob Veinberg uuringust esile, et Leedus oli 64% uuringule vastanud naisjuhte ka firma asutajad, Eestis aga ainult 12% ja Lätis 16%.

Venemaal on iga 100 mehe kohta 120 naist. Eestiski on meeste-naiste osakaal sarnane.

Miks Ida-Euroopa riikides on naisjuhte rohkem kui nn vanas Euroopas või USA-s, selgitab Veinberg nii ajalooliste, kultuuriliste kui ka demograafiliste põhjustega. Esiteks oli naiste suur tööhõive Nõukogude Liidus norm ja see suhtumine on levinud ka tänapäeval. Nii leiamegi naisi mitte ainult teenuste sektorist ja traditsioonilistest valdkondadest nagu meditsiin, vaid ka finantsteenuste ja tehnoloogiaettevõtetest.

Mehi on vähem

Rolli mängib ka demograafiline olukord: Venemaal on iga 100 mehe kohta 120 naist. Eestiski on meeste-naiste osakaal sarnane, statistikaameti andmeil oli mõned aastad tagasi iga 100 mehe kohta 117 naist. Samalaadne olukord on ka Lätis ja Leedus.

Maailmas kõige vähem, ainult 8% naisjuhte on Jaapani ettevõtetes ja Saksamaalgi on kõrgetest ametikohtadest ainult 14% õrnema soo käes.

Uuringust selgub, et enamasti on naised juhiks kasvanud firma seest. Huvitav on ka see, et uuringule vastanud meeste seas oli rohkem neid, kes arvasid, et naistel ei ole takistusi ettevõtete juhtkonda pääseda.

„Ettevõtete kasvupotentsiaali avamiseks oleks igati kasulik naisi rohkem juhtimisse tuua. Me ei saa endale lubada ainult poolte talentide ehk ainult meeste panuse kasutamist,” kinnitas Veinberg.

Kuidas naisi juhtideks saada?

Sookvoodid

Maailmas tasapisi rohkem poolehoidu koguv teema. Ida-Euroopas on sookvootide vastaseid rohkem ning rohkem on ka naisi juhtivatel kohtadel.

Riiklik perepoliitika

Paindlikud lastehoiuvõimalused ja tööaeg suurendavad naiste võimalusi pärast laste sündi tööjõuturule naasta. See soodustaks ka otsust võtta laste kasvatamise kõrvalt vastu vastutusrikas ametipost.

Ettevõtte kultuur

Töötajatele arenguvõimaluste pakkumine soost sõltumata, uute juhtide n-ö peale kasvatamiseks ja toetamiseks mentorite süsteemi loomine.