Maailma suurima oliiviõli tootja Hispaania laovarud on langenud kriitiliselt madalale tasemele, teatas Hamburgis tegutsev tööstusharu analüüsiv organisatsioon Oil World. Hispaanias on saaki vähendanud kuumad ja kuivad ilmad. Itaaliasse eksport ei ole piisavalt vähenenud, et teha tagasi vähenenud laovarusid. Ka eksport Aasiasse on jäänud suureks.

Läinud nädalal tõusis Hispaania extra-virgin oliiviõli hind 5%, 4272 dollarile (3867 eurole) tonnist. See on kõrgeim hinnatase alates 2006. aasta aprillist ja rekordile väga lähedal.

„Oliiviõli hinnatõus on päris muret tekitav,“ ütles Euromonitor Internationali Londonis töötav pakendatud toidu analüüsijuht Lamine Lahouasnia. „Põua tõttu tekkinud pakkumise vähesus ja eriti Hispaania väiksem toodang on avaldanud turule mõju.“

Hispaania ja Itaalia toodang on kukkunud aastaga enam kui 50%, prognoosis Madriidis tegutsev International Olive Oil Council. Esmakordselt 2013. Itaalias oliivipuid kimbutanud surmav bakteriaalne haigus Xylella fastidiosa on levinud, teatas USA põllumajandusministeerium.

Selle aasta esimese viie kuuga on Hispaania eksportinud 380 000 tonni oliiviõli. Seda on mullusest 27% vähem. Ekspordi vähenemine ei olnud piisav, et teha tasa väiksema toodangu mõju laovarudele.

Läinud aastal tõusis üleilmselt oliiviõli müügihind keskmiselt 10%. Euromonitori andmetel on see oluliselt kõrgem pakendatud toidu hinnatõusust, mis ulatus 3,7%ni.