Majandusminister Aleksei Uljukajev esitleb kriisikava täna peaminister Dmitri Medvedevile. „Majanduse jätkusuutliku arengu ning sotsiaalse stabiilsuse tagamise plaan aastal 2015“ peaks tagama eelarvepuudujäägi ning fiskaalse jätkusuutlikkuse optimaalse tasakaalu ehk maakeeli aitama riigil kriisiaja kuidagi üle elada.

Kriisikava üks peamisi ettepanekuid on riigihangete seaduse parandusettepanekute väljatöötamine, mis lubaks need võtta valitsuse kontrolli alla. Lisaks nähakse ette eluasemeturu toetamist ning ettevõtetele 300 miljardi rubla mahus garantiide andmist.

Plaani väljatöötajad teevad ettepaneku vabastada importöörid käibemaksu tasumisest selliste materjalide ja pooltoodete sisseveol, mida Venemaalt ei ole võimalik hankida. Samuti nähakse ette tööturu osalist liberaliseerimist, riigimonopolide tariifide ümbervaatamist ning riigimonopolide töötasude külmutamist sellel aastal.

Lisaks näeb kava, et tänavu lõppema pidanud pensionisüsteemi varade külmutamine jätkub ka 2016.-2018. aastal. See lubaks järgmisel aastal riigil säästa 37 miljardit rubla. 2017. aastal oleks sääst 165 miljardit ning 2018. aastal 220 miljardit rubla. Samuti tahab majandusministeerium uuesti lauale tõsta varasemad plaanid: pensioniea tõstmise ja töötavatele pensionäridele vaid osa pensioni väljamaksmise teema. Neid ettepanekuid plaanitakse arutada esimese kvartali jooksul.

Kommersandi andmetel teeb Uljukajev president Vladimir Putinile ettepaneku anda välja ukaas, mis keelaks ajutiselt ettevõtetele uute kohustuste seadmise ning suurendaks erinevaid töötutele mõeldud ettevõtluse alustamiseks kasutatavaid summasid.

Ajalehe hinnangul on kriisivastaste meetmete ideoloogia sama mis asepresident Igor Šuvalovi 2008-2009 aasta kava. Uus on seekordses plaanis vaid mõningane ettevõtluse liberaliseerimine mis peaks toetama töötuks jäänute ettevõtlusega alustamist.