National Bureau of Economic Researchi (NEBR, USA rahvuslik majandusuuringute büroo) uuring võttis vaatluse alla ühe vähestest juhtumitest, kus on olemas hästi dokumenteeritud andmed narkootikumikaubanduse kohta enne ja pärast nende legaliseerimist. Selleks on Hiina, kus oopiumi müük ja tarbimine lääneriikide survel 1858. aastal seadustati. Tollal oli India suurimaid oopiumitootjaid ja Briti Ida-India Kompanii importis seda nii Hiinasse kui ka mujale Kagu-Aasiasse.

Firma pidas arvet oopiumi hinna ja Indiast välja viidud koguste üle. Kuigi narkootikumi importimine ja tarbimine oli 19. sajandi esimesel poolel Hiinas keelatud, ostsid teised firmad siiski kompaniilt India oopiumi ning smugeldasid seda maale. Võib oletada, et enamik oopiumilaadungeid, mis laaditi laevadele, mille sihtmaaks oli märgitud Hiina, sinna ka jõudsid.

Kui keeluseadus oleks oopiumi tarbimist märkimisväärselt vähendanud, pidanuks pärast selle legaliseerimist Indiast eksporditud kogused kasvama. Kui aga tarbimise suurenemise olnuks katnud muud tootjad, oleks India oopiumi hind pidanud langema.

Kuigi oopiumi väljavedu Indiast näitas enamiku 19. sajandi vältel kasvutrendi, legaliseerimise paiku kasv vähenes ning sajandi lõpupoole hakkas eksport kahanema. Teadlaste koostatud regressioonivõrrandid, mis arvestasid ka Hiina rahvaarvu ja riisihinna kõikumisi, ei näidanud statistiliselt suuri muutusi keeluseaduse järgselt.

Oopiumi hind tegi vahetult pärast seadustamist hüppe ülespoole, hiljem alanes järsult. Kuid ka hinna puhul ei näita regressioonivõrrandid statistiliselt märkimisväärseid muutusi.

Lõppkokkuvõttes ei viita tulemused vähimalgi määral, et oopiumi legaliseerimine oleks selle tarbimist mõjutanud. Muidugi ei saa uuringu tulemusi üle kanda teistele keeluseadustele, arvestades eriti, et 19. sajandi esimesel veerandil Hiinas oopiumikaubanduse piiramiseks peale suurte sõnade midagi eriti ei tehtud. Samas, kui võtta regressioonirea alguspunktiks aasta 1831, mil Hiina keskvalitsus oma poliitikat karmistas, näitavad tulemused statistiliselt veelgi väiksemat seost oopiumi tarbimise ning selle keelustamise vahel.

Legaalne oopium Briti survel

?? Oopiumi tõid Hiinasse araabia kaupmehed 4. ja 7. sajandi vahel. 1729. aastal keelustati Hiinas oopiumi suitsetamine, 1799. aastal ka importimine. Karistuseks selle müügi ja tarbimise eest nähti ette surmanuhtlus. 1839. aastal tekkis Kantonis kokkupõrge inglise salakaubavedajate ja Hiina vägede vahel. Suurbritannia saatis omadele sõjalaevad appi ja Hiina väed löödi puhkenud esimeses oopiumisõjas puruks. 1842. sõlmiti rahulepe.

?? Teine oopiumisõda puhkes 1856. aastal, mil hiinlased ründasid salakaubaveos kahtlustatud laeva Arrow. 1858. aastal sõlmitud rahuleppes oopiumi ei mainitud, kuid Briti valitsuse survel see samal aastal siiski legaliseeriti.