Narva Elektrijaamade renoveerija, Soome firma Foster Wheeler saatis Narva jaamadele kirja, milles tundis muret finantseerimise ning tempo pärast.

“Tegu on partnerite konfidentsiaalse kirjavahetusega, mistõttu ei saa selle sisu avaldada,” lausus Eesti Energia kommunikatsioonijuht Erki Peegel. “Foster Wheeler tundis huvi, milline on hetkeseis ja palus meilt selgitusi viimastel nädalatel vastu võetud otsustele NRG suhtes.”

Foster Wheeler pole Peegli sõnul lisagarantiisid nõudnud.

renoveerimine jätkub plaani kohaselt. “Eesti Energia seisukoht on, et renoveerimine läheb plaanitult edasi. Suuri korrektiive või muutusi investeeringute kavasse hetkel näha pole,” ütles Peegel. “Investeeringute kava hõlmab kahe katla renoveerimist.”

Samas kinnitas Peegel, et Balti jaama renoveerimist plaanides võib küsimusi tekitada Narva volikogu tegevus soojahinna alandamise suunas. “Praegu on Balti elektrijaama renoveerimisel arvestatud, et nad müüvad ka Narvale soojust,” lisas ta.

Foster Wheeler Energia OY Narva jaamade renoveerimis-projekti koordinaator Pertti Niemi kinnitas, et nad ei küsinud lisagarantiisid. “Küsisime finantseerimise kohta, kuid oma seisukoha peaks ilmselt andma just Narva Elektrijaamad või Eesti Energia.” “Narva peab NRG lahkumise järel nende osa organiseerimise enda õlule võtma,” lisas Niemi.

Foster Wheeler Energia OY Baltikumi esindaja Mati Kaare ütles, et seni on kogu töö läinud vastavalt plaanidele. “Kuigi ma otseselt Narva projektiga ei tegele, tean, et mõned päevad tagasi kinnitati meie esindajatele, et finantseerimine ja rekonstrueerimine tuleb täies mahus.”

Mingisuguseid ultimaatumeid kindlasti ei ole esitatud, ütles Kaare. “Samas on tuleviku osas kindlust vaja, sest ka teise energiaploki renoveerimistöödele eelneb projekteerimine ning eellepingud. See peaks juba algama, et olla graafikus.”

maksavad ka eeltööd. “Kindlasti pole põhjust ultimaatumiks,” lisas Kaare. “Muret tunneme, et esimene aprill tuleb vastu. Tavaliselt seisnevad meie n-ö lisagarantiid selles, et eeltöö maksab ka midagi, ning soovime selle kompenseerimist.”

Tema sõnul kulus esimese energiaploki renoveerimisele eelnenud uuringutele kuni kaks miljonit eurot. “Summad pole suured,” ütles Kaare.

Narva Elektrijaamade esindaja ütles, et Foster Wheeleri kiri on küll nende majja jõudnud, kuid hetkel on kogu finantseerimisprotsess veel lahtine. “Peame nägemuse koostama kolme kuu jooksul, et saaks kokkulepitud tempo ja mahuga edasi minna,” lisas esindaja.

Eesti Energia nõukogu esimees Jüri Käo on väitnud, et ettevõte vajab lähiaastail 4,4 miljardit krooni laenu.

Käo sõnul kavandab Eesti Energia kahel järgmisel majandusaastal võlakirjaemissiooni ja laenu arvelt kaasata võõrvahendeid. “Võõrvahendid on vajalikud kahe energiaploki renoveerimise tagamiseks elektrijaamades ja investeeringute tagamiseks elektrivõrku,” ütles Käo.