„Hetkel olen ise juhtumisi sadamas ja tuulik töötab ilusti,” sõnas eile kella 15 paiku Nasva Jahtklubi juhatuse esimees Meelis Saarlaid, kirjutab Meie Maa. „Kuni tänaseni pidime aga tegelema remonditöödega, asendama purunenud osasid (nt laba) ja tegema muud näputööd. Tegu on veel siiamaani katseperioodiga. Mõned „lastehaigused” tuleb ikka omal nahal läbi põdeda.”

Tegu on niisiis Järvamaal Koerus AS Koneskos valmistatud väikse tuulegenraatoriga, mis on paarikümne meetri kõrgune ja pisut enam kui 20 kW võimusega — seega nn kodutarbetuulik, mille toodetud energiat kasutab hotell hoone kütmiseks. Täielikult elektrituulik hotelli küll ära ei küta ent talvel, kui hotell on nö ooterežiimil, on tuulikul piisavalt võimsust, et majas vajalikku temperatuuri hoida.

Põhiprobleem on hetkel hoopis tuuliku vähene võimsus. „Oleme nüüd saanud selle efektiivsust pisut uurida. Nii kui tuult on rohkem kui 15 m/s, keerab tuulik ennast nö tuulest välja, „läheb pöördesse”. St — sisuliselt lülitab see ennast ise välja. Hetkel näiteks töötab tuulik stabiilselt, aga viimastel nädalatel on üldiselt olnud üsna vali tuul.”

“Kui labad keerlevad, tuleb majja ka sooja. Oleme pannud elektripuhurid mööda maja laiali ja jaganud 20-22 kW ära nii, et iga nurk oleks mõistlikult soe,” lausus Saarlaid. „Suvel võib tuuleenergiat kasutada aga soojaveeboileri kütmiseks.”

Saarlaid mõtiskleb siiski parema lahenduse suunas. „Oleme loomulikult mõelnud, et võimsust jääb väheks. Koerus, kus tuulikut algselt katsetati, on mõistagi märksa tasasemad tuuled. Mõte on siiski püüelda selle poole, et generaator töötaks tormis kasvõi aeglasemate pööretega. Loodetavasti leiavad IT-mehed mingi mooduse. Sest milleks siis tuulegeneraator, kui see tuulega ei tööta…? Tavatuuliku puhul on 15-20 m/s võibolla just kõige energiatootlikum vahemik.”.