Maja ehitajatele on kindlasti siinkohal abiks energiatõhus maja, kommenteerib Oxford Parki arendusprojekti maakler Marina Hodus. Kuid oma kodu loojad ei ole sageli vaimustuses energiatõhusa maja ehitamisest, põhjuseks ilmselt müüdid, mis loovad eelarvamuse kulukast, umbsest ning keerulisest kodu ehitusest.

Energiatõhusat maja on väga kallis ehitada

Tegelikult see ei ole nii, hinnavahe on vaid 5-10%. Tuleb leida optimaalne variant, kus saadakse väga energiasäästlik maja mõistliku hinnaga. Mõistlik on võrrelda investeeringu suurust ja tulevaste energiakulude kokkuhoidu ehk aega, mille jooksul investeering end ära tasub. Üldiselt loetakse mõistlikuks tasuvusaega 10 kuni 15 aastat. Kuna aga energiahinnad pidevalt kasvavad, siis võib reaalne tasuvusaeg olla oluliselt lühem.

Energiatõhusas majas on väga umbne

Tegelikult seal on väga hea õhk, tänu soojustagastusega sundventilatsioonile. Enamus soojust väljaminevalt õhtult kantakse üle sissetuleva õhu soojendamiseks (soojustagastuse määr on üle 80%). Majas toimub pidev õhu liikumine ja tänu sellele ei ole seal kunagi umbne. Heale soojusisolatsiooni tõttu on majas meeldiv temperatuur ka kuumaperioodide ajal. Kliimaseadet ei ole vaja.

Energiatõhusat maja ei ole mõtet Põhjamaade kliimas ehitada

Energiatõhusaid maju ehitatakse edukalt Soomes (näiteks Ekoviikki Helsingis on suurim säästev elamupiirkond), samuti ka Norras ja Rootsis. Maja projekteerimisel on oluline arvestada ilmakaartega, et maksimaalselt ära kasutada päikeseenergiat.

Päikeseküttesüsteemi peab olema paigaldatud salvestuspaak, mis võimaldaks akumuleerida soojust ka selleks ajaks, kui taevas on pilves või ilmad muutuvad külmaks. Tavaliselt rakendatakse põhjapiirkondades alternatiivina vajadusel ka elektrikütet, mis aga ei ole primaarne kütteallikas.

Energiatõhusa maja hooldamine on keeruline

Energiatõhus maja ei vaja võrreldes tavalise majaga mingit spetsiaalset hoolt ja on peale selle suurepärase sisekliimaga, hea õhukvaliteediga ja majas ei esine tuuletõmbust. Lisaks on sisekliima ka allergiavaba. Energiatõhusa maja ehitamist tuleb alustada projekti väljatöötamisest arhitekti, konstruktori, soojus- ja ventilatsiooni- ning automaatikaspetsialistide koostööna.