Aasta ettevõtja auhinna annab üle president Toomas Hendrik Ilves ning elutööpreemia auhinna majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, teatas korraldaja Ernst & Young Baltic.

Eesti Aasta Ettevõtja ehk Entrepreneur Of The Year tiitlile kandideerib tänavu kaheksa ettevõtjat: Priit Alamäe ja Taavi Kotka Webmedia Group ASist, Aku Sorainen Advokaadibüroo Sorainen ASist, Andrei Sõritsa Kliinik Elite ASist, Olli Heinonen Santa Monica Networks ASist, Tõnis Kaasik Ecometal ASist ning Marek Pohla ja Janek Pohla Tahe Kayaks OÜst.

„2011. aasta konkurss andis meile ainulaadse võimaluse analüüsida ettevõtjate kohanemisvõimet täiesti uutes majandusoludes,“ rääkis Eesti Aasta Ettevõtja programmi vastutav partner Ranno Tingas.

„Neist mõne jaoks on eurotsooniga liitumine avanud uue ukse eksporditurule, teised on selle tänaste murede najal saanud kinnitust oma äri tugevusest koduturul. Kuid kõikide meie finalistidega läbi viidud intervjuudes on läbi kumanud üks ühine joon – neid ettevõtjaid saadab veendumus, et nemad ise kontrollivad sündmusi ja olukordi ning seetõttu on nad näinud võimalusi seal, kus teised näevad probleeme.“

Eesti Aasta Ettevõtja programmijuhi Tarmo Toigeri sõnul aitab konkurss esile tõsta selliseid ettevõtjaid, kelle ärid on ühelt poolt kiires kasvufaasis, kuid kes on näidanud samas võimet globaalses konkurentsis ellu jääda.

„Kui paljud teadsid näiteks Jaan Puusaagi enne 2008. aasta Eesti Aasta Ettevõtja tiitli saamist? Tänaseks on temast saanud üks olulisemaid eksportiva tööstuse tegijaid ja kõneisikuid avalikkuses,“ sõnas Toiger. „Aasta Ettevõtja konkursiga tahame tutvustava avalikkusele nutikaid ettevõitjaid ja erinevaid ettevõtluse mudeleid, et neid teistele eeskujuks tuua.“

„Usun, et lood meie edukatest ettevõtjatest on palju enam, kui järjekordne numbrite ritta seadmine või edetabeli koostamine lubaks näha,“ märkis Toiger.

„Aasta Ettevõtja valimine erineb selles osas kõikidest teistest maailma ettevõtjate konkurssidest, sest meie hindame ettevõtjat kui isikut, tema juhtimisomadusi ja teed, mida mööda on ta ettevõtluses edu saavutanud.“

Nominendid valis peale põhjalikku analüüsi välja sõltumatu žürii. Selle aasta žüriisse kuuluvad: Hans H. Luik (Eesti Ekspress), Ants Laos (Viru Keemia Grupp AS), Aavo Kokk (Catella Corporate Finance OÜ), Heldur Meerits (Audentese Erakool), Marika Priske (Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium) ning eelmise aasta parim ettevõtja Peter Hunt (Wendre AS).

Eesti Aasta Ettevõtja ehk Entrepreneur Of The Year konkurss toimub sel aastal juba neljandat korda. Konkursil osalevad ettevõtete omanikud või omanikest juhid, mis on turul tegutsenud enam kui kolm aastat, kus töötab vähemalt 10 inimest ning mille 2010. aasta käive jääb vahemikku 2 – 50 miljonit eurot.

Finalistide hulgast valib žürii 3. novembril välja selle aasta parima ettevõtja, kes sõidab kevadel Eestit esindama juba maailma parimate ettevõtjate konkursile (World Entrepreneur Of The Year 2011).

Monte Carlos toimuval rahvusvahelisel ettevõtjate konkursil World Entrepreneur Of The Year on Eestit varem esindanud Jaan Puusaag Krimelte OÜst, Indrek Sepp Pristis ASist ja Peter Hunt Wendre ASist. Eesti konkursi võitjad saavad World Entrepreneur Of The Year Academy eluaegse liikmelisuse ning neile avanevad võimalused luua kontakte maailma parimate ettevõtjatega.

Aasta Ettevõtja ehk Entrepreneur Of The Year konkursiga on tänaseks liitunud üle maailma enam kui 50 riiki ja esindatud on enam kui 135 maailma linna.

Konkursi peakorraldaja Ernst & Youngi koostööpartnerid Eesti Aasta Ettevõtja 2011. aasta konkursil on Toyota Baltic AS „Lexus“, Eesti Ekspress, Unicredit Bank Eesti filiaal AS, BaltCap AS ning AS Prike.