Klassikaliste autode turg tervikuna langes aasta esimese kolme kuu kokkuvõttes mullu sama ajaga võrreldes 11 protsenti 472 miljoni dollarini, selgub autode kindlustuse ning hindamisfirma Hagerty Group andmetest.

Kusjuures enim said pihta kallimad autod: miljon dollarit või rohkem maksvate autode müük vähenes eelmise aasta sama ajaga võrreldes 143 miljonilt 109 miljonile dollarile. Põhiline languse põhjus on asjaolu, et autosid pakutakse müüki vähem. Oksjonile pandud autode arv vähenes Hagerty andmetel 12%.

Siiski ei ole olukord lootusetu ning noorte kollektsionääride huvi võib autode hinda oluliselt kergitada.

2008. aasta Lamborghini Murcielago, mille hind uuena oli 300 000 dollarit on nüüd väärt umbes 225 000 dollarit. Kuid noorte, uute kollektsionääride huvi tõstab selle väärtuse kümne aastaga Hagerty sõnul kergelt kümnekordseks.

Hagerty kinnitusel kasvatab väärtust oluliselt ka 2002. aasta Pontiac Trans Am. Uuena maksis see 25 000 dollarit, kuid heas korras sõiduriista eest saab nüüd 35 000 dollarit.

Suurem osa autosid amortiseerub mingile tasemele ning paljud neist lihtsalt kaovad. Kollektsionääri autot eristab aga see, et amortisatsioonil tekib kurv, kust edasi liigub hind esmalt ostuhinnani ning selt edasi ülespoole. „Mõlemal, nii Murcielagol ja Trans Amil on suurepärane kurv,“ kinnitas ta