"Tänaselt Euroopa rahandusministrite tippkohtumisel on laual kolm teemat, milleks on Kreeka teise abiprogrammi lõplik kinnitamine, Euroopa pankade rekapitaliseerimine ja Finantsstabiilsusfondi võimsuse suurendamine. Juba eilsed vastukäivad uudised tippkohtumise toimumisest vihjavad, et lahendamata on veel mitmed küsimused ning lahtisi otsi on rohkem kui üks," sõnas Vaikla.

"Finantsturud ootavad tippkohtumiselt võlakriisi lahendamisel läbimurret, eelkõige päästefondi suurendamist, seega ootused on võrdlemisi kõrged. Investorite hiljutisel kindlustunde suurenemisel on ka alust olnud, sest viimastel nädalatel on eurotsooni liidrid jõudnud suurtes küsimustes üksmeelele ning debatt keskendub hetkel peamiselt üksikutele, kuid siiski olulistele detailidele. Seetõttu jääb hetkel veel lahtiseks, kas täna õhtusel tippkohtumisel jõutakse Kreeka teise abipaketi suhtes lõplikule otsusele ning kas eurotsoon suudab kriisi lahendamisel teha märkimisväärse sammu edasi," kommenteeris analüütik.

Kiiret lahendust tänane tippkohtumine siiski ei too, on Vaikla veendunud, sest hetkel on õhus kaks peamist probleemi.

"EFSF-i suurendamine ja pankade kapitali tõstmine küll leevendab ajutiselt turgudel pingeid, kuid pikas perspektiivis jääb põhiküsimuseks ikkagi Lõuna-Euroopa riikide murettekitav rahanduslik olukord. Ilma probleemsete riikide laenukoormuse ja eelarvepositsiooni stabiliseerimiseta kerkib pankade tugevus ja Euroopa võimekus kriisiga toime tulla ilmselt taas peagi esile. Teiseks, vaatamata IMF ja Euroopa Keskpanga hoiatustele tähendab Kreeka laenukoormuse järsk vähendamine Saksmaa ja teiste konservatiivset rahanduspoliitikat toetavate riikide võitu, kuid nimetatud sammu negatiivset mõju finantssüsteemile ei oska keegi päris täpselt hinnata," nentis Vaikla.