Microsofti teenistusse läheb üle 32 000 Nokia töötaja, kellest 4700 on Soomes, kirjutab Talouselämä.

Nokiale jääb alles kolm ärivaldkonda: võrguettevõte NSN, kaartidealane tegevus Here ja tehnoloogia litsentseerimine.

Kuulujutud, et Microsoft on tehingu üle läbirääkimisi pidanud, levisid juba varem sel aastal. Neil läbirääkimistel ei suudetud aga hinna osas kokkuleppele jõuda.

Tehingu tingimuste järgi maksab Microsoft Nokia Devices & Services ärivaldkonna peamiste osade eest 3,79 miljardit eurot ning Nokia patentide litsentseerimise eest 1,65 miljardit eurot. Tehingu kogu hind on 5,44 miljardit eurot.

Microsoft rahastab ettevõtte restruktureerimist oma väljaspool USA-d asuvate varade abil. See peaks toimuma 2014. aasta esimese kvartali jooksul. Restruktureerimise läbiviimine eeldab Nokia aktsionäride ja võimude heakskiitu ning muude tavapäraste tehingutingimuste täitmist.

„Ettevõtte restruktureerimine on julge samm tulevikku ning see on nii Nokia kui ka Microsofti töötajate, aktsionäride ja klientide huvides. See restruktureerimine hoogustab Microsofti turuosa ja kasumi kasvu mobiilsides ja suurendab nii Microsofti kui ka meie partnerite võimalusi kogu meie seadmete ja teenuste skaalal,“ ütles Microsofti tegevjuht Steve Ballmer.

„See on Nokia jaoks tähtis uueks muutumise päev ning tugevnenud majandusliku positsiooni abil võime ehitada Nokia järgmist arengufaasi,“ ütles Nokia juhatuse esimees ja teisipäeval avaldatud teate järel ka Nokia ajutine juht Risto Siilasmaa.

„Võime ühendada meie eduka koostöö põhjale paremiku Microsofti programmeerimisoskustest ja paremiku Nokia seadmetetootmisoskustest, auhinnatud disainist ja globaalsest müügist, turustamisest ja tootmisest,“ ütles Stephen Elop, kes teisipäeval avaldatud teate järgi lahkub Nokia tegevjuhi kohalt ja siirdub Nokia Devices & Services äritegevuse juhiks.