Nõmmel asuva Sulevi naabrivalvesektori vanem Katrin Laur vahendab nõmmelaste pahameelt, et Wismari haigla kolimisest pole linnaosavalitsus neid teavitanud. “Ei mingit selgitust, ei mingit arutelu,” tõdeb ta. Uudist loeti lehest, kus seisis, et Eesti evangeelne luterlik kirik ei pikenda Wismari haigla rendilepingut praeguses hoones ja aastaks 2009 on haiglal plaanis kolida Hiiule onkoloogiakeskuse naabrusse aadressil Ilmarise 3 asuvasse hoonesse.


Mure turvalisuse pärast

Lauri sõnul on Nõmme elanikud mures nii enda, oma laste (piirkonnas on kolm lasteaeda) kui ka kogu Nõmme turvalisuse pärast.

“Ajakirjanduses ilmunud artiklid Wismari haiglast annavad selleks ka põhjust,” lisab ta. Nõmme elanikud kardavad, et diilerid hakkavad haigla ümber tiirutama, et häirivaks kujuneb seegi, kui politsei sõidutab öö-

päev läbi inimesi joobe tuvastamiseks haiglasse, et paljud patsiendid on HIV-positiivsed. “Hoopis Balti jaama tuleks see haigla teha,” lisab Laur.

Nõmme elanike diilerikartus on põhjendatud Wismari haigla arsti doktor Jaanus Mumma kommentaaris, mis ilmus 1999. aasta Postimehes. Mumma sõnul saab narkootikume tellida, sest haigla ümber tiirutavad tihti diilerid. 2002. aasta Terviselehes räägib Mumma, et haiglas on tugevas ülekaalus heroiinisüstijad ja pea iga kolmas narkomaan on HIV-positiivne.

Lauri sõnul on nad juba algatanud allkirjade kogumise ja kui sellest pole abi, siis on valmis kohtusse minema. “Oleme siin kõvasti vaeva näinud, et turvalisust tagada. Ei ole vaja, et nüüd hakkaksid siin narkomaanid pesitsema,” lisab ta.

Tulevase võõrutusravila vastas elab Margus Kull, kelle aknad avanevad Ilmarise tänava krundile. “See tekitab viha ja raevu,” tunnistab mees, kelle sõnul on inimesed ostnud sinna kinnisvara sageli turvalisuse pärast, pered on tulnud lastega. “Nüüd vallutab selle ala hoopis teistsugune kontingent ja turvalisus on kadunud.” Kull on ka ise asunud allkirju koguma, tegemaks kõik selleks, et ette nähtud stsenaarium teoks ei saaks.

Au ja uhkuse asi

“Nõmme linnaosavalitsus ei toeta kindlasti võõrutusravihaigla Nõmmele kolimist. Paraku pole peale ajakirjanduses ilmunud väidete ning haigla peaarsti telefonitsi räägitud üldise info laekunud mitte ühtegi ametlikku teadet, mis seda kinnitaksid,” ütleb Nõmme linnaosavalitsuse avalike suhete nõunik Jukko Nooni. Ta lubab, et elanikke teavitatakse esimesel võimalusel.

Wismari haigla peaarst Valdur Jänes leiab, et inimesed on tarbetult ärevad. “Haigla ei sega kedagi, ega me ju hea meelega siit ära ei lähe,” ütleb Jänes.

Kirik müüb Wismari haigla praegust maja 45 miljoni krooniga. Oleks hind soodsam, oleks haiglagi ostust huvitatud. Tuleva aasta 13. detsembril tuleb neil aga üüripinnalt välja kolida. Jänes lisab, et kirik on neile mõista andnud, et heategevusega nad ei tegele. “Me ei saa ka jumalale lootma jääda. Teine võimalus on laiali minna.” Jänes usub, et see otsus pole kellelegi kasulik.

Sobiva krundi otsinguid alustati mullu, kui läbirääkimised kirikuga ummikusse jooksid. Siis leiti sotsiaalmaana arvel olev Ilmarise 3 kinnistu, mille haigla tänavu mais ostis. “Detsembris hakkame ehitusluba taotlema,” ütleb peaarst. Endine eksperimentaalse ja kliinilise meditsiini instituudi vivaariumihoone tuleb tänapäevaseks haiglaks ümber ehitada. Jänese meelest sobib uus koht neile selle poolest, et seal on ümberringi meditsiiniasutused. “Kui sealsed elanikud kiiritust ei karda, siis meid on veel vähem põhjust karta,” julgustab ta kohalikke.

Ka arvamuse, et sinna tulevad nüüd narkomaanid pesitsema, lükkab ta ümber. “Kui inimene tuleb meile, et süstimist maha jätta, siis ega me ei anna talle ju süstalt kätte,” lisab ta. “Meie sinna kolimine peaks Nõmme elanikele olema au- ja uhkuseasi,” arvab Jänes.

Haigla omanik on erakapitalil põhinev AS Wismari Haigla. 65 protsenti haigla sissetulekuist tuleb inimeste taskust. 25 protsendi ulatuses toetab haigla tegevust haigekassa. Lisaks tuvastab haigla politsei jaoks narko- ja alkoholijoovet.