Täna teatas ettevõte koos aktsionäride konsortsiumiga OAO Gazprom, E.ON Ruhrgas AG, BASF S. E. /Wintershall Holding GmbH, N.V. Nederlandse Gasunie ja GDF SUEZ S. A. torjuhtme teise etapi rahastamise edukast allakirjutamisest.

“Etapi II rahastamise lõpuleviimine on oluline verstapost projekti edasiminekus,” sõnas Matthias Waring, Nord Stream AG tegevdirektor.

“Nord Streami esimese paralleelse torujuhtme valmimine lähiajal ja teise torujuhtme ehitustööde alustamine mais näitab, et laenuandjad näevad ettevõtet kui majanduslikult usaldusväärse taustaga projekti," lisas waring.

Warnig tänas siiralt Nord Streami aksionäre ning laenuandjaid jätkuva toetuse eest, mis viib firma järgmise sammu võrra lähemale Euroopa energiajulgeoleku jaoks väga olulise projekti valmis ehitamisele. Nord Streami ehitamine on graafikus ning gaasitarneid Euroopasse alustatakse käesoleva aasta lõpus.

Rahastajateks on osaliselt Nord Streami aksjonärid, kelle investeering kogusummas on 30 protsenti, see jaotub proportsionaalselt aktsjonäride osaluse suurusele. 70 protsenti investeeringutest rahastavad pangad. OAO Gazprom osaluseks on 51 protsenti, E.ON Ruhrgas AG osaluseks 15.5 protsenti, BASF S. E./Wintershall Holding GmbH, 15.5 protsenti, ning N.V. Nederlandse Gasunie ja GDF SUEZ S. A. 9 protsenti.

Kakskümmend neli panka osaleb tehingus, mis pakuti üle 60 protsendiga, tõestades Etapi I 2010 aasta alguse edukat rahastamise struktuuri. Suur huvi Nord Streami Etapi II rahastamise vastu tõendab gaasi Venemaalt Euroopasse transportimise projekti strateegilist tähtsust, samuti gaasijuhtme ehituse edukat progressi. Kahest paraleelsest torujuhtmest esimene on plaanis lõpetada 2011 aasta aprillis, Teise torujuhtme asetamine lõpetakse plaanidekohaselt aprillis 2012.

Euler Hermes ja SACE on ekspordikrediidiagentuurid, mis rahastavad projekti, samuti toetab Saksa riik eraldiseisva laenugarantiiga UFK: agentuuride tagatise kogusumma on umbes 1,75 miljardit eurot.

Väga positiivne tagasiside laenuandjatelt tähendab, et Nord Streami rahastamine pakuti üle 2,5 miljardi euroga. Nord Streami rahalised nõustajad on RBS, Commerzbank ja Société Générale. Unicredit’il on limiteeritud nõustaja roll, mis on seotud Saksa Valitsuse eraldiseisva laenuprogrammiga. White & Case on juriidiliseks nõustajaks Nord Streamile ning Clifford Chance nõustab laenuandjaid.

“Nord Stream on edunäide üleeuroopalisel skaalal. Aastatepikkune planeerimine on võitnud ettevõttele keskkonnaalaselt turvalise ning läbipaistva maine ning see on innovatiivseim gaasitranspordi projekt Euroopas. Valmimine on graafikus, me oleme uhked saavutatu üle ja kiidame Nord Streami meeskonna professionaalset ja efektiivset tööd,” ütles Alexei Miller, Gazpromi juhatuse esimees.

“Maagaas mängib Euroopas järgnevate kümnendite jooksul otsustavat rolli jätkusuutliku energiavarustuse poole liikumisel, see võimaldab omavahel tasakaalustatult siduda majanduslikku elujõulisust, kliimakaitset ja varustuskindlust. Viimati nimetatut täiendab Nord Stream ning ettevõtte finantseerimise edukas lõpule viimine on oluline verstapost,” sõnas Klaus Schäfer E.ON Ruhrgasi juhatuse esimees.

“Euroopa gaasitootmine väheneb pidevalt, see tähendab, et tulevikus peab rohkem gaasi. Euroopa varustuskindlus on väljakutse, kuid seda on võimalik täita projektidega nagu Läänemere alune Nord Stream, mis loob meile ühenduse maailma suurimate gaasivarudega. Sel viisil varustame Euroopa kümnenditeks turvalise ja kliimasõbraliku energiaga. 55 miljardit kuupmeetrit maagaasi on võrreldav 55 söel põhineva- või 20 uue tuuma elektrijaamaga,” ütles Dr Rainer Steele BASF/Wintershalli juhatuse esimees.

“Kõnealuse tähtsa finantseerimisetapi lõpule viimine tagab elujõulise gaasivarustuse kogu Euroopa tarbijatele – mitte ainult –Euroopas. See aitab meil luua jätkusuutliku varustusviisi, mis samal ajal on ka stabiilne. Veelgi enam, edukas finantseerimisprotsess tõestab, et Nord Stream on välja teeninud hiilgava, usaldusväärse ning hästijuhitud ettevõtte maine,” ütles Paul van Gelder Gasunie juhatuse esimees ning tegevjuht.

“Finantseerimise teise etapi edukas allakirjutamine näitab finantsinstitutsioonide usaldust Nord Streami osanikesse, Euroopa gaasituru väljavaadetesse ning panustamisse Euroopa gaasi varustuskindlusse,” kommenteeris Gérard Mestrallet GDF SUEZ juhatuse esimees ning tegevjuht.