Kõik kolm sektsiooni esimesest 1224 km pikkusest gaasitorujuhtmest läbi Läänemere on nüüd paigaldatud ja ühendatakse omavahel Soome ja Rootsi ranniku lähedal vee all sellel suvel, teatas Nord Stream.

Maagaas hakkab Venemaalt Euroopasse voolama 2011. aasta viimases kvartalis. Teine samasugune torujuhe ehitatakse valmis 2012. aastal.
Euroopal on peagi turvaline tagala tänu erafinantseeritud 7,4 miljardit eurot maksvale Nord Streami projektile, mis pakub järgmiseks 50 aastaks püsivat ühendust Euroopa gaasivõrgustiku ja maailma suurimate gaasivarude vahel Venemaal,” ütles Nord Streami tegevdirektor Matthias Warnig.Ajal, mil hiljutised sündmused maailmas on suurendanud muret seoses tuumaenergia ja energia impordiga Põhja-Aafrikast, on meie uuel suurel infrastruktuuri projektil üha enam tähtsust nii Euroopa kui ka Venemaa jaoks.”

Nord Stream suutis kujundada oma 1224 kilomeetrise torujuhtme nii, et see töötab ilma vahepealse kompressorijaamata, vaid hoopis kolme erineva kavandatud survega ja toruseina paksusega, kuna gaasi surve langeb selle pika teekonna jooksul Venemaalt Saksamaa rannikule.

Nende kolme torujuhtme sektsiooni ühendamine viiakse läbi kahes avamere asukohas, kus kavandatud surve muutub vastavalt 220 baarilt 200 baarile ja 200 baarilt 170 baarile. Toru asub Soome ranniku lähedal umbes 80 meetri sügavusel vees. Keskmise sektsiooni ja edela poolse sektsiooni ühendamine sel suvel Gotlandi ranniku lähedal Rootsis umbes 110 meetri sügavusel märgistab juhtme ehitamise lõppemist.

Nord Stream on maagaasi torujuhe, mis ühendab Venemaad ja Euroopa Liitu. Torujuhe suudab transportida 27,5 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas. Täisvõimsus 55 miljardit kuupmeetrit aastas saavutatakse, kui käivitatakse teine torujuhe. See maht on piisav, et varustada 26 miljonit Euroopa majapidamist aastas.2008. aastal oli Euroopa Liidu gaasi aastane import umbes 320 miljardit kuupmeetrit ja hinnatakse, et 2030 tõuseb impordi vajadus umbes 500 miljardi kuupmeetrini.

Nord Stream AG on rahvusvaheline ühisettevõte, mis planeerib, ehitab ja hiljem käivitab uue Läänemerd läbiva gaasijuhtme. Venemaa OAO Gazprom omab 51 protsenti ühisettevõtte osalusest. Saksamaa firmad BASF SE/Wintershall Holding GmbH ja E.ON Ruhrgas AG omavad mõlemad 15,5 protsenti osalusest, ja Hollandi N.V. Nederlandse Gasunie ja Prantsusmaa ettevõte GDF SUEZ S.A. omavad mõlemad 9 protsendilist osalust.