„Igasugune finantssüsteemi kulu muutub majanduse kuluks, kuna finantssüsteem on majanduses vahendajaks,“ ütles Clausen. „Meie seisukoht on selline, et maksuga maksustate te tegelikult majandust.“

Kommentaar järgnes vähem kui kaks nädalat pärast Nordea nõukogu esimene Bjoern Wahlroosi hoiatusele, et pangad võivad osa oma ärist ümber suunata, et vältida finantsteenuste maksu.

Rootsi Sotsiaaldemokraatide veetud valitsus andis mõista, et nende eelduse kohaselt tuleb suur osa heaoluühiskonna lubaduste täitmiseks kuluvaks maksurahast finantssektorist. Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson ütles 1. mail, et Rootsi suurpangad teenivad tohutult kasumit ja on alamaksustatud.

Wahlroos ütles, et pangad võivad olla sunnitud viima osa tegevusi Stockholmist Kopenhageni või Londoni, kui maksuga minnakse edasi. Panku võidakse maksustada tuludelt või pangatöötajate palkadelt võetava kõrgema maksuna.

Taani on huvitav valik, kuna seal kehtib juba pangatöötajate maks.

„Kuigi Taanis on pangatöötajate maks, on seal soodsam ettevõtte tulumaks, mis on panga tulemustele neutraalse mõjuga,“ ütles Keefe Bruyette & Woodsi analüütik Karl Morris. „Kuid mõnede tegevuste viimine Taani ei ole nii soodne kui Soome või Baltikumi viimine.“