Kasvu taga on Nordea pensionifondide investeerimistulemus, klientide poolt tehtud sissemaksed ning erakorralise mõjuna ka möödunud 12 kuu sisse jäänud Nordea ja ERGO pensionifondide ühendamine. Kapitaliturud on olnud teises kvartalis peamiselt Hiina ja Kreeka sündmustel lähtuvalt ebastabiilsed ning nii fondivalitseja kui ka fondid on pidanud loovutama osa esimeses kvartalis teenitud kasumist.

„Nordea pensionifondide pikaajaliste tulemustega oleme väga rahul, sest meie fondide viieaastase tootluse näitajad on jätkuvalt turu parimate hulgas. Oleme suutnud tegutseda keskkonda arvestades väga tulemuslikult. Nordea pensionifondide viie aasta kogutootlused juuni lõpus olid 16% kuni 53% vahemikus. Positiivsed tulemused toovad Nordea pensionikogujate perre uusi teadlikke kliente, mis toetab meie ärieesmärke ning näitab teenuse kvaliteeti“ märkis Nordea Pensions Estonia AS juht Angelika Tagel kokkuvõtvalt.

Hoolimata langusest globaalsetel turgudel juuni lõpus, on aktsiaturud näidanud väga head kasvu 2015. aasta esimesel poolel. Samas, Kreeka kriisi süvenemine ja teadmatus ning intressimäärade võimaliku tõusu ootus turgudel on toonud tagasilööke võlakirjadele. Esimesel poolaastal oli keeruline teenida tulu riske võtmata ja aktsiaturud on premeerinud neid, kes on eelistanud aktsiatesse investeerivaid pensionifonde.

Ettevõtte II samba pensionifondide turuosa kasvas aastaga ligi 65 protsenti ja III samba pensionifondide turuosa liikus üles ligi 26 protsendi võrra. 2015 aasta esimese kuue kuuga kasvasid valitsetavate fondide mahud 11,9%.

Esimese poolaasta äritulud olid 1,65 miljonit eurot, ärikulud 0,94 miljonit eurot ja tegevuskasum vastaval perioodil 0,71 miljonit eurot.

„Koos Nordea pensionifondide varade mahu kasvuga üle 200 miljoni euro on kasvanud fondivalitseja tegevuse efektiivsus. See võimaldab hoida fondivalitsemise kõrget kvaliteeti ning alandada tasusid pikas perspektiivis,“ märkis Tagel.

Alates 1.augustist rakenduvad kohustuslikele pensionifondidele madalamad valitsemistasud vastavalt regulatsioonidele. Lisaks vaatas Nordea üle oma pensionifondide depootasud, mille tulemusel rakendati soodsamad depootasude määrad alates 1.juulist.

2015. juuni lõpul moodustas fondivalitseja investeering oma pensionifondidesse 3,97 miljonit eurot. Ettevõtte finantstulu omainvesteeringutest esimesel poolaastal oli 0,13 miljonit eurot.