“Panga otsuse tingis hoiuste intressimäärade alanemine alla selle taseme,” ütles panga personaalpanganduse juht Toomas Paju. Inimesed saavad laenu 6,4–6,5 protsendiga.

Samas tuleb intressimäärast maha arvutada ka riigi kompenseeritav tulumaks, mida makstakse eluasemelaenu intressidelt. Seega muutub näiteks 6,4%-ne laen lõppkokkuvõttes inimesele 4,74%-seks. Et Eesti inflatsioon on üldjuhul 3–4% aastas, siis võib laenatud raha pikas perspektiivis inimesele väga odavalt kätte tulla.

Nordea Pank on väljastanud eluasemelaenu üle 660 miljoni krooni, millest 600 miljonit on antud eurodes. Euro baasintress on olnud pidevalt madalam kui kroonilaenudel.

Tänasest Nordeas kehtima hakkav baasintress on määratud Nordea Panga Tallinna filiaali juhatuse poolt ja seda on võimalik muuta, kui majandus või rahamaailm selleks põhjust annavad. “Vana intress kehtis üle aasta ja praegu pole ka ette näha, et lähiajal peaks uut intressi muutma,” ütles Toomas Paju.

Nordea Pank jätab endale õiguse muuta Eesti krooni baasintressi ja seega ka laenu tingimusi kahenädalase kirjaliku etteteatamisega. Tänane intressi alandamine puudutab kõiki kroonilaene, ka juba väljastatuid.

Euro või krooni baasil võetud laenu puhul peavad kliendid teadvustama, et võetakse risk. Eurolaenu risk on näiteks Eesti krooni devalveerimine, sest laen tuleb tagasi maksta ikkagi eurodes. Kroonilaenu puhul võtab selle riski pank.

“Kuna eluasemelaenud on pikaajalised, enamikus üle kümne aasta, ja suure tõenäosusega ei ringle Eestis siis enam kroon, ei näe me põhjust, mis peaksime oma laenupoliitikat muutma ja minema rohkem kroonilaenude andmise peale,” ütles Hansapanga arendusjuht Kersti Arro.

Eesti Ühispangast öeldi, et pank klientide eluasemelaene ega tagasimakseid ei konverteeri, kuna laen antakse kroonides ja tagastatakse samamoodi. Samas on lepingutes klausel, mis viitab panga õigusele arvutada ümber laenusumma, kui peaks aset leidma krooni devalveerimine, mistõttu pole tegemist puhaste kroonilaenudega.

Enamik Eestis tegutsevatest pankadest hindab oma eluasemelaenu intressi soodsaimaks turul ning positsioneerib selle 6 ja 7% vahele.

Eesti Pangast öeldi, et Nordea Panga otsus baseerub firma äriplaanil, mistõttu üksikjuhuna on see Eesti Panga huviorbiidist väljas.