Nordea värske majandusprognoosi kohaselt kasvab sisemajanduse kogutoodang (SKT) tänavu 2,5%. Sügisel ennustas pank 2,6 protsendist kasvu.

Nordea Eesti peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul muutub Eesti majanduskasv laiemapõhjaliseks, sest aeglustuvat tarbimist tasakaalustab ekspordikasv ja investeeringute hilinenud taaskäivitumine. Täistööhõivele lähenev tööturg ja märtsikuust alates tugevnenud tarbijakindlustunne toetavad taastumist ka edaspidi.

Samal ajal on Nordea tõstnud tarbijahindade tõusu ennustust tänavu 2,6 protsendilt kolmele protsendile.

„Pärast kaheaastast hinnalangust testib oodatust kiirem hinnakasv tarbijate ostuvalmidust. Siiani on tarbimiskulutused olnud majanduskasvu peamine allikas,“ ütles Palm.

Kuigi peamiselt energiahindadest tulenev inflatsioonihüpe mõjutab negatiivselt tarbijate reaalsissetulekut, on see Palmi sõnul eksporditulu seisukohalt kasulik.

Tuleva-aastast majanduskasvu ennustust on Nordea aga täna avaldatud prognoosis kergitanud 2,7 protsendilt 2,9 protsendile. Tarbijahindade tõus taltub tuleval aastal 2,4 protsendini.

„Eesti tööstuse tellimused ja ekspordihinnad on kasvul, tööjõu nõudlus ületab aastatagust taset, mis kõik kinnitab mõõdukat kasvuväljavaadet. Aasta esimese kahe kuu keskmisena kasvasid Eesti töötleva tööstuse ekspordihinnad umbes 7% aastatagusega võrreldes," ütles Palm.

"Ekspordihindade kasv sõltub täna paljuski maailma tooraineturgude stabiilsusest. Välisnõudlust ja kindlustunde püsimist mõjutavad jätkuvalt geopoliitilised riskid. Eksporditulude pikemaajalisem kasv sõltub aga Eestis puhul ennekõike tootlikkuse ja konkurentsivõime arendamisest,“ lisas ta.

Töötus kasvab seevastu Nordea prognoosi kohaselt tänavu 7,6 protsendi ja tuleval aastal koguni 9,4 protsendini.