Mägus rääkis esmaspäeval BNS-ile, et Nordic Hotel Forumi aprillikuu täitumus oli pisut üle 60 protsendi. Eelmise aasta samal ajal oli hotelli täitumus tema sõnul 50 protsendi ringis ehk umbes 10 protsendipunkti võrra väiksem. "Maikuu [täitumus] tõenäoliselt tuleb ka parem kui eelmisel aastal - ilmselt üle 70 protsendi," lausus ta.

"Eks me kõik hotelliettevõtjad loodame, et tuleb hea suvi, sest nii palju vaeva on ju selle nimel nähtud," rääkis Mägus, viidates Tallinna kultuuripealinna tiitlile ja üldisele turundustööle.

Mägus märkis, et suved on viimastel aastatel hotellinduses olnud üsna head ning et ta usub, et selgi suvel on täitumus vähemalt samal tasemel kui varem. "Suvekuude keskmine täitumus võiks tulla vähemalt 70 protsenti," lausus ta. "Aga tellimused tulevad suhteliselt viimasel hetkel. Nii et enne kui suvi läbi ei ole, ei saa mingisuguseid lõplikke ennustusi teha."

Mäguse sõnul on suveks küll palju eelbroneeringuid, kuid neist väga paljud ei realiseeru. "Ometigi neid eelbroneeringuid on rohkem kui eelmisel aastal, selles mõttes positiivne trend on olemas ja nii Tallinna kui Eesti vastu on jätkuvalt kasvav huvi."

Tema sõnul on Nordic Hotel Forumi klientidest pooled soomlased, järgnevad eestimaalased, keda on külastajatest üle 10 protsendi, ja venelased.

Mägus, kes on ühtlasi ka Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees, märkis kogu Eesti majutusturu kohta, et mahu poolest on turg tõusnud ja hotellitubade hinnad on madalad.

"Üks viimane uudis oli ju selline, et Tallinna nelja- ja viietärnihotellid on maailma kõige odavamad. Selles mõttes hotelli rentaabluse seisukohast ei ole asjad kindlasti kaugeltki nii head, kui paistavad," rääkis ta. "Mahukasvud on head, sest vahepeal kukkus [maht] ikka väga madalale. Aga see ei tähenda nüüd seda, et ettevõtted oleksid muutunud tohutult kasumlikuks."

Küsimusele, kas hotellitubade hinnad hakkavad tõusma, vastas Mägus, et kui nõudlus suureneb ja hakkab tekkima defitsiit, siis "loomulikult on see võimalus uuesti hindu ülespoole korrigeerida". "See trend on olemas, aga esialgu väga tagasihoidlikult," lisas ta.

Mäguse sõnul pole praegu näha, et mõni konkreetne uus hotelliprojekt oleks tulemas. "Kuna hotellide rentaablus on täna väga kehv ja käib masust taastumine, siis tegelikult ei ole suurt kohta uutele hotellidele. Arendajad on seetõttu ikka väga tagasihoidlikud uute arendusplaanidega, sest turul ei ole sellist ostujõudu, mis tagaks investoritele tootluse," selgitas ta.

Hotellide ja restoranide liidu majutusturu ülevaatest 2010. aasta kohta selgub, et Eesti hotellide numbritubade keskmine ööpäevane täitumus oli mullu 53,1 protsenti, mis on võrreldes 2009. aastaga 15,2 protsendipunkti rohkem. Tavapäraselt oli täitumus kõige madalam jaanuarist aprillini, mil keskmine täitumus oli 41,3 protsenti, kasvades 2009. aasta sama ajaga võrreldes 12 protsendipunkti. Mullu maist augustini oli keskmine täitumus 66,7 protsenti, kasvades aastaga 16,6 protsendipunkti. Septembrist detsembrini oli keskmine täitumus 51 protsenti, kerkides aastaga 17,8 protsendipunkti.

Nõudluse kasvu peamiseks motivaatoriks oli liidu statistika põhjal numbritubade madal keskhind, mis kahanes 2010. aastal võrreldes 2009. aastaga 5,4 protsenti. Eesti hotellide numbritubade keskmine ööpäevane maksumus oli mullu 45,58 eurot.

Majutusteenuse tarbimine oli odavaim mullu jaanuarist aprillini, mil numbritoa keskmine maksumus oli 41,05 eurot. Hinnapõhi saavutati märtsis, kui numbrituba maksis keskmiselt 39,85 eurot. Hinnalangus aeglustus perioodil maist augustini, kui numbrituba maksis keskmiselt 48,15 eurot. Hinnalangus pöördus kasvuks perioodil septembrist detsembrini, kui numbritoa keskmine maksumus oli 45,82 eurot.