Maailma juhtiv investeerimisfond Blackstone investeerib Luminori 1 miljard eurot ja omandab pangas enamusosaluse.

Tegemist on üleilmselt viimase aastakümne suurima erakapitalifondi investeeringuga universaalpanka ning iseseisvuse taastamise järgse perioodi suuruselt teise finantssektori ostutehinguga Baltikumis.

Tehingu lõpuleviimine sõltub Finantsinspektsiooni ja Euroopa Keskpanga heakskiidust ja plaanitakse lõpule viia 2019. aasta esimeses pooles.

Luminor Group AB juhatuse esimehe Nils Melngailise sõnul iseloomustab Blackstone’i ulatuslik rahvusvaheline teadmistepagas, pikaajaline finantssektori kogemus ja edukas koostöö sektori ettevõtetega. “See teeb Blackstone´ist Luminori jaoks ideaalse strateegilise partneri. Luminori eesmärk on pakkuda uusi, innovaatilisi pangatooteid ja teenuseid, mis on loodud Eesti, Läti ja Leedu ettevõtete ning inimeste jaoks. Blackstone´i otsus investeerida Luminori on kooskõlas meie visiooniga ning annab jõudu juurde saamaks Baltikumi juhtivaks finantsteenuste pakkujaks.“

Tegemist on märkimisväärse välisinvesteeringuga meie regiooni. Ühtlasi on see ka suurim erakapitalifondi investeering Baltikumi ajaloos. Blackstone´i otsus investeerida Luminori on tunnustus meie valitud strateegiale ja väljendab kindlustunnet Eesti, Läti ja Leedu majandusväljavaadete suhtes. Samas on meie pikaajaline plaan jätkuvalt noteerida ettevõtte aktsiad börsil,“ lisas Melngailis.

Luminor Group AB tegevjuht Erkki Raasuke kinnitas, et spetsiaalselt Baltikumi inimeste ja ettevõtete jaoks loodud pank teenindab oma kliente jätkuvalt suure tähelepanu ja hoolega: “Blackstone’i teadmisel ja kogemusel on pikaajaliselt positiivne mõju nii panga klientidele kui ka meeskonnale. Blackstone on maailmas tuntud ettevõtliku mõtteviisi ja erakordselt andekate inimeste kaasamise poolest. Ühendades meie panga talendid ja uue strateegilise omaniku rahvusvahelise ekspertiisi, suudame oma klientidele pakkuda esmaklassilisi teenuseid.”

Raasuke lisas, et partnerlus Blackstone´iga tugevdab veelgi Luminori siinsel turul unikaalset iseseisva panga positsiooni: “Uus strateegiline omanik kindlustab Luminorile kapitali kättesaadavuse ja võimaldab teha investeeringuid tehnoloogiatesse, mis aitavad luua nii uusi digilahendusi kui arendada praeguseid tooteid ja teenuseid.“

Blackstone'i Senior Management Director Nadim El Gabbani: „Erkki Raasukese juhitud meeskond on teinud pankade ühendamisel ja aktsionäridele väärtuse loomisel tulemuslikku tööd. Usume, et Luminor on tugeval positsioonil tõusmaks sõltumatu finantsteenuste osutajana Baltikumi turuliidriks. Ootame põnevusega koostööd panga juhtkonna, DNB ja Nordeaga, et ühiselt luua tugev vundament edasiseks kasvuks meile atraktiivsel turul.”

„Kindlasti lisab Blackstone Balti pankade omandistruktuuri mitmekesisust,“ ütles Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler. “Samaväärselt oluline on omandistruktuuri läbipaistvus ja stabiilsus.“

Alates 1. oktoobrist 2017 tegutseb Nordea Bank AB Eesti filiaal peale AS DNB Pangaga ühinemist nime all Luminor Bank AS.

Luminor pank kuulub Euroopa Keskpanga otsese järelevalve alla. Euroopa Keskpank on andnud loa Luminori krediidiasutuste ühinemiseks selliselt, et panga peakontor saab olema Eestis ning Lätis ja Leedus osutatakse teenust läbi filiaalide.

Nordea strateegiaks on keskenduda koduturgudele, milleks on Põhjamaad. Koos DNBga müüakse 60 protsendine osalus Luminorist Blackstone'i fondidele.

Tehingu järel jääb Nordeale ja DNB-le kummagile 20 protsendine osalus Luminoris.

Lisaks sõlmis Nordea Luminoriga keskpikas perspektiivis lepingu, mille kohaselt müüakse ka ära Nordeale hetkel allesjääv 20% osalus.

Blackstone on maailma juhtiv investeerimisfirma, mille hallatavate varade maht on 440 miljardit dollarit.

Tehing loodetakse lõpule viia tuleva aasta esimesl poolel.

Nordea umbes 36 protsendise oosaluse eest saab Nordea umbes 600 miljonit eurot. See teeb Luminori väärtuseks 1,7 miljardit eurot.