Mustadeks päevadeks kogutud 850 miljardi dollarilise (793 miljardi eurose) varasalvega riigil on väga väike võlakirjade emiteerimise vajadus. Olemasolevaid võlakirju on liiga vähe, et neid saaks rahapoliitilistel eesmärkidel kokku osta.

„Kui intressirelv on ära kasutatud siis nad hakkavad võib-olla rohkem sekkumas krooni kurssi,“ ütles Handelsbankeni peaanalüütik Kari Due-Andresen. „Ma ei tea kui palju avaldaks mõju Norra võlakirjade ostmine, kuna turg on liiga väike.“

Läinud nädalal jättis Norra keskpank intressimäära rekordmadalale 0,75%le. Keskpank teatas, et majandus on oodatust kiiremini aeglustunud, seda vaatamata nõrgemale kroonile ja valitsuse stiimulitele. Tänavu on keskpank alandanud intressimäära kolmel korral, et majandus kohaneks nafta hinna 43% kukkumisega, mis on majanduse vereringeks. Tänavu on Norra kroon nõrgenenud 10%.

Mõnede analüütikute hinnangul võib intressimäär minna nulli või veelgi madalamale. Naaberriikides Taanis ja Rootsis kehtivad juba negatiivsed intressimäärad.

Norra valitsusel on kehtivaid võlakirju 336 miljardi Norra krooni ehk kõigest 36 miljardi euro väärtuses. Rootsi valitsuse võlakirju on väljas 592 miljardi Rootsi krooni ehk 64 miljardi euro väärtuses. Taani on emiteerinud 376 miljardi Taani krooni (50 miljardi euro) eest võlakirju.