Selle aasta 31. detsembriga lõpetab Norra lennufirma Norwegian lepingu Eestis registreeritud personalirendi ettevõttega Runway Personnel OÜ, mille vahendusel saab praegu norrakate juures tööd 102 Eestist pärit töötajat. Enamik neist on salongipersonal, kuid Norwegianis töötab ka paar Eesti pilooti, nende hulgas näiteks kunagine Estonian Airi lennundusdirektor Anatoli Roost.

Soome lennuteenindajate liidu juristi Heli Hartman-Mattila sõnul hakkab lennufirma alates järgmisest aastast töötajaid rentima hoopis Rootsi firmast Proffice Aviation. See tähendab aga, et kõik 102 töötajat, kellega praegused lepingud lõpevad, peavad uude firmasse uuesti tööle kandideerima ja töökoht ei ole kõigile garanteeritud.

„Lepingu lõpetamine on seotud sel suvel Soomes vastu võetud kollektiivlepinguseadusega, mille järgi peaksid lennutöötajad, kes alustavad ja lõpetavad oma lennud Helsingis, saama palka siinse taseme järgi ja siia peaksid laekuma ka maksud,” selgitas Hartman-Mattila.

Ta lisas, et ametiühing on sellise lahendusega rahul, sest Proffice on lubanud toimida Soome seaduste kohaselt. „Töötajad saavad sellega ka paremad töö- ja puhketingimused, tõuseb palgatase. Meie eesmärk oli saada töötajatele paremad võimalused, mitte see, et eestlased nüüd soomlaste vastu välja vahetatakse,” kinnitas ametiühingu jurist.