Tulevikus tehakse ilmselt veelgi rohkem, sest ettevõte on jälle tõusuteel ning juhtide hinnangul lauahõbe taas hinda tõusmas.

OÜ Sarmet on üks kahest Tallinnas asuva kontserni, ainsa Baltimaade lauahõbeda tootja ning Eesti suurima kuld- ja hõbeehete tootja OÜ Juveel tütarettevõttest. Teine tütarettevõte Juveel-Sverige AB asub Uppsala linnas Rootsis ning tegeleb kontserni toodangu edasimüügiga. Kontsern kuulub ühele eestlasele ning ühele Eesti ja ühele Norra firmale.

Uushõbe Saaremaalt

Tegevust alustas Sarmet tolleaegse Tallinna Juveelitehase tsehhina juba 1961. aastal. Kogu tegevusaja jooksul on toodetud uushõbedast ülehõbetatud või ka osaliselt kullatud lauatarbeid. Tänase 23 inimese asemel töötas Saaremaa tehases nõukogude ajal, mil kogu toodang saadeti põhjatule liidu turule, isegi 140 inimest.

Paar aastat tagasi halvenes firma turupositsioon. Lühikese aja jooksul vähendasid kaks kauaaegset ja olulist välispartnerit oma tellimused miinimumini, sest neil endil vähenes tootmismaht. Olukord sundis aktiivselt otsima uusi turge. Aktiivne tegevus kandis vilja: möödunud aasta teisel poolel lähetati esimesed saadetised ühele väga pikaajaliste traditsioonidega lauahõbeda valmistajale Norras ning taasalustati omatoodete eksporti Ukrainasse.

Juveeli peadirektori ja Sarmeti juhatuse esimehe Mihkel Puki sõnul jaguneb tootmine kümne aasta vanuses erafirmas nii, et Sarmetis valmistatakse enamasti uushõbedast ning Juveelis hõbedast lauan]usid ja söögiriistu. Materjalidest hangitakse uushõbe Saksamaalt, hõbe ja kuld Norrast. Saaremaa tütre tehtu moodustab küll alla viie protsendi kontserni toodangust, kuid on omanäoline ja kontsernile vajalik.

Emaettevõttes Tallinnas valmis mullu üle 400 000 hõbedast lauanõu. Samuti valmistatakse Juveelis kullast ja hõbedast ehteid. Aastas ligikaudu 120 000 ehet, keskmiselt 900 erinevat mudelit, kusjuures igal aastal võetakse tootmisesse kuni 300 uut mudelit.

Orienteerivalt kolmveerand kontsernis valmistatud laua-hõbedast müüakse Soome ja Skandinaaviasse, aga ka Saksamaale, Venemaale, Ukrainasse. Veerand tehtust müüakse Eestis.

Töörohke aasta

Mullu töötas kontserni kolmes ettevõttes kokku 155 inimest. 82 miljoni kroonisest netokäibest 3,5 miljonit tuli Sarmetilt. ?Hästi töörohke ja edukas aasta oli, kontserni tulumaksueelne kasum oli suurem kui aasta varem,? märgib Pukk.

Tema sõnul võib rõõmu tunda, et viimastel aastatel on ka Eestis lauahõbedat rohkem ostma hakatud, kuigi selle hind tuleb tavaliste lauanõude hinnast enamasti kõrgem.

Aastasadu on teada hõbeda tugevast antibakteriaalsest toimest. Kuni 1938. aastani kasutati hõbeda baasil valmistatud ravimeid suures ulatuses. Hõbeda krõbe hind (200 dollarit unts) ja samaaegne penitsilliini leiutamine tõrjusid need ravimid tagaplaanile.

Katseaeg: kümme aastat

?? Keskmine tööstaa? Juveelis on 20 aastat, mõned töötajad on paigal püsinud isegi 50 aastat.

?? ?Meie töötajad on kõik väga tublid, kuid sarnaselt teiste tööstusharudega on ka meie erialal häid töötajaid raske leida,? kiidab Mihkel Pukk.

?? Töö nõuab väga head kätt ja silma, väljaõpe kestab kaks aastat. ?Mõtled küll, et mis see lihvija amet ära ei ole,? sõnab Pukk. ?Ent aastaga on kolmest töölevõetud õpilasest heal juhul kaks järel, veel aasta pärast selgub, et ühest on asja saanud. Naljatame vahel omavahel, et meie ettevõttes kestab katseaeg kümme aastat.?

?? Kes selle vastu peab, jääb veel kauaks. See on Juveelis üpris tavaline.