Tahe Paadiehituse omanikfirma OÜ Tuul & Rajasalu osanik ja juht Taavi Rajasalu ütles, et ettevõte toodab aastas umbes paar tuhat matkasüsta ning mõnisada kanuud. Enamik süstadest suunatakse Rootsi, Soome ning Norra turule, suur osa kanuudest liigub aga Lõuna-Eestisse kanuumatkade korraldajate kätte.

Samas ei piirdu Tahe Paadiehitus oma toodete turustamisel vaid Eesti ja Skandinaavia turuga – vahelduva eduga saadetakse süstasid ka Ameerika Ühendriikidesse ning Kanadasse.

Kuigi Tahe Paadiehituses valmib aastaga enam kui kaks tuhat matkasüsta ning kanuud, pole tegu suure ettevõttega. Tööd annab firma umbes paarikümnele inimesele. Samas on Tahe Paadiehituse juhi hinnangul tegu ühe Eesti suurima omataolise ettevõttega.

Viimsis toodetud süstadest suunab Tahe Paadiehitus umbes 40-50 protsenti Rootsi turule ning 30 protsenti Soome turule. Suur osa ülejäänud toodangust jaguneb Norra ja Taani turu vahel.

Samas on Rajasalu teada nende toodetud süstad eri kanalite kaudu jõudnud ka Itaaliasse, Uus-Meremaale, Austraaliasse ning Lõuna-Ameerikasse.

Mis puudutab Tahe Paadiehituses toodetavate süstade hindu, siis kõiguvad need Taavi Rajasalu sõnul 4000 ja 10 000 krooni vahel. Edu Skandinaavia turul võibki seletada sellega, et siinne toodang on hinna ja kvaliteedi suhtelt parem kui näiteks Soome või Rootsi oma, leiab Rajasalu.

“Meie toodete hinnad kerkivad tihitipeale kuni kolmekordseks,” ütles ettevõtte juht. “Näiteks üks Ameerika ajakiri kirjutas meie Sea Kayaki süsta kohta, et tegu on parima alla 2000 dollari suurusesse hinnaklassi jääva süstaga,” lisas ta.

Kuigi Rajasalu sõnul süstade osas Skandinaavia turg veel täieneb, võib seal tekkida küllastumine. “Selleks peab valmis olema,” märkis ta. Seetõttu olekski üks paremaid alternatiive Põhja-Ameerika turg.

Klaasplasttooteid valmistav AS Efekt toodab kõige muu hulgas samuti kanuusid – iga kuu müüakse Soome, Rootsi ning Norrasse keskmiselt 50 kanuud.

“Tegemist on kasvava turuga. Võiks öelda, et turg on kasvanud kordades,” ütles ettevõtte juht Aivar Tomingas.

Praegu toodab AS Efekt ühte sorti kanuusid. Samas on tehtud tootmisse vajalikud investeeringud, et veesõidukitele natuke uuem nägu anda. Kanuude hinnad algavad Tomingase sõnul 4500 kroonist, millele lisandub käibemaks. Skandinaavia turul kallineb ettevõtte toodang umbes poole võrra.

“Euroopa Liitu astumine on meie ekspordi ja impordi muutnud tunduvalt kergemaks,” lisas ettevõtte juht.