AS-i Glaskek omanikud esitavad peagi kohtusse ettevõtte pankrotiavalduse, ütles BNS-ile Glaskeki saneerimisnõustaja Urmas Tross.

Trossi sõnul on Glaskeki tootmisest huvitatud välismaine investor finantsandmetega tutvunud. Investori esindajad on lubanud tulla augustis tutvuma Glaskeki tootmisega Eestis ja Lätis, selgitas Tross.

"Kuid saneerimisseaduses esitatud tähtaegade tõttu ei saa saneerimisega enam senikaua jätkata," lisas Tross.

"Et ära hoida 300 võlausaldaja eksitamine, on mõistlikum esitada pankrotiavaldus," ütles Tross. Pankroti alustamine ei riku nende huvi, on Trossi sõnul Glaskeki esindajad talel kinnitanud.

Väljatöötatud saneerimiskava on nõustaja sõnul täiesti olemas ja seda võib pakkuda võlausaldajatele ka kompromisskavana pankrotimenetluses. Kui Swedbank langetab positiivse otsuse, võivad pank ja investor jõuda kokkuleppele, ütles Tross.

Glaskeki tootmine on praegu Trossi sõnul tagasihoidlik, täidetakse varasemaid tellimusi. Swedbank sulges ettevõtte arvelduskrediidi mais.

Tänavu märtsis algatas Harju maakohus AS-i Glaskek saneerimismenetluse. 22. juunil esitas Swedbank Glaskeki vastu Harju maakohtusse pankrotiavalduse, kuna leiab, et ettevõtte äritegevust pole saneerimise käigus võimalik taastada.

Pärast põhjalikku analüüsi ei näinud pank võimalust taastada Glaskeki jätkusuutlikku äritegevust saneerimise abil, kuna ettevõte on maksejõuetu, põhjendas pankrotiavaldust Swedbanki Balti panganduse kõrgendatud äririski juhtimise divisjoni juht Lars Nilsson toona.

Pankroti käigus püütakse Nilssoni sõnul hoida ettevõtte elujõulist osa tegutsemas, et müüa seda uutele omanikele ühtse tervikuna. Glaskek plaanis strateegilise investori kaasamist.