Tänavu kasvas Eesti tšarterturismi turuliidri Novatoursi reisijate hulk oluliselt ja oktoobri lõpuks oli reisikorraldaja teeneid kasutanud üle 20% rohkem turisti kui aasta tagasi samal perioodil. Tõusis tänavu ka Novatoursi käive, mis oktoobri seisuga ületas 320 miljonit krooni, teatas ettevõte.

Novatours ennustab, et järgmise aasta Eesti tšarterturismi arengule avaldavad lisaks jätkuvale turukorrastamisele mõju veel regulaarlendude vähenemine ning individuaalturistide naasmine lennureisikorraldajate juurde.

„Usume, et paljud inimesed, kes on viimasel ajal teinud valiku individuaalreiside kasuks, hakkavad tuleval aastal eelistama tšarterreise, mis on kujunemas soodsaimaks puhkuse veetmise variandiks,“ ütles Novatoursi tegevjuht Eero Vanaale.

Eesti keskmisest kõrgema sissetulekuga inimesed, kes kasvasid välja tšarterturismist ja broneerisid endale ise lendusid, hotelle ja meelelahutust sihtkohas, on juba hakanud tšarterreiside juurde tagasi tulema, sõnas Vanaale.

„Selle aja jooksul, mil Eesti individuaalturistid nautisid kallimat reisimist, on tšarterturismisektor oma arengus jõulise hüppe edasi teinud ja suudab nüüd pakkuda ka nõudlikemale klientidele eksklusiivsemat viietärnipuhkust. Ma usun, et endised individuaalturistid moodustavad järgmisel aastal juba arvestatava osa Eesti reisikorraldajate kundedest“, lisas ta.

Vanaale sõnul jätkub järgmisel aastal ka tänavu alanud turu korrastamine, ehk pikemas perspektiivis võib kaduda turismiturult tegijaid veelgi.

„Eduvalemiteks turismiturul tegutsevate ettevõtete jaoks hakkavad olema konservatiivne eelarve, sihipärane turundus, paindlikkus teenuste väljatöötamises, ja loomulikult kõrge kvaliteedi garantii ning jõukohased hinnad. Need on kõikide reisikorraldajate peamised edufaktorid ka rahulikul ajal, kuid majanduslanguse tingimustes on eriti väiksemate ettevõtete puhul tegu ellujäämisstrateegiaga,“ ütles Vanaale.

2007. aastal oli Novatoursi turuosa ligi 34 % ja hetkel näitab positiivset trendi. Nelja aastaga on Novatours Eesti kasvatanud oma aastakäivet 49 mln kroonist 333 mln kroonini. Novaturas grupi käive Baltimaades ületas 2007 aastal 104 mln eurot ehk 1,6 mlrd krooni. Kokku teenindasid Novatoursi ettevõtted mullu 180 000 reisijat.

Baltimaade juhtiv reisikorraldaja UAB Novaturas tegutseb turul alates 1999 aastast, eelmisel aastal omandas ettevõte enamusosaluse investeerimisfirma Enterprise Investors.