Eesti juhtiva reisikorraldaja Novatoursi käive ületas mullust aastakäivet juba novembri lõpu seisuga, moodustades 351 miljonit krooni, teatas reisifirma.
Novatoursi tegevjuhi Eero Vanaale sõnul tugevdas ettevõte oma liidripositsiooni Eesti tšarterturismi turul veelgi ning jätkab progressiivset laienemist ka järgmisel aastal.
„Juba praegu saame öelda, et 2008. aasta oli Novatoursi jaoks positiivne – tegu on seni meie suurima käibega ja aasta ei ole veel lõppenudki. Meil on heameel tõdeda, et Novatoursi turuliidri positsioon on oluliselt tugevnenud ja kasv jätkub ka tuleval aastal.“
Vanaale nentis, et 2009. aastal jätkub turu korrastumine tšartersektoris praegusest intensiivsemalt, ning nõrgemate ettevõtete ainus viis ellu jääda on suunduda suurema tegija tiiva alla.
„Novatoursi strateegiline eesmärk on tegevuse laiendamine ja turuosa kasvatamine, seetõttu oleme avatud väiksemate tegijate ettepanekutele. Usume, et konsolideerimine on loomulik protsess ning kõik viib selleni, et lähiaastatel tegutseb Eestis maksimaalselt kaks kuni kolm tugevat reisikorraldajat,“ ütles Vanaale.
Tutvustades Eesti tšarterturu väljavaadet tulevaks aastaks mainis Novatoursi juht, et arvestades üldist majanduslangust võib oodata turismisektori kahanemist. „Rahvusvaheline praktika näitab, et turismisektor hakkab tõusma siis, kui riigimajandus kasvab üle nelja protsendi. Sel juhul ületab turismisektori kasvutempo üldist majanduskasvu – seda olukorda saime näha Eestis viimaste aastate jooksul. Kui aga riigimajanduse kasv jääb alla kahe protsendi, toimub turismis oluline langus. Uut sektori kasvu võime oodata mitte varem kui 2010. aastal,“ tõdes Vanaale.
Nelja aastaga on Novatours Eesti oma aastakäivet kasvatanud 49 miljonilt kroonilt 333 miljoni kroonini 2007. aastal.
Novaturas grupi käive Baltimaades ületas 2007. aastal 104 miljonit eurot ehk 1,6 miljardit krooni.
Kokku teenindasid Novatoursi ettevõtted mullu 180 000 reisijat.
Baltimaade juhtiv reisikorraldaja UAB Novaturas tegutseb turul alates 1999. aastast, eelmisel aastal omandas ettevõttes enamusosaluse investeerimisfirma Enterprise Investors.