Kuna lisaks võrguteenusele kajastuvad ühisel elektriarvel ka elektrienergia hind ning riiklikud maksud ja tasud, tähendab hinnamuutus kodukliendile ligikaudu üheprotsendilist kogu elektriarve vähenemist.

"Võrgutasu on kulupõhine ja riikliku järelevalve all – seega, kui muutuvad teenuse osutamiseks vajalikud kulud, korrigeeritakse ka hinda vastavalt," selgitas Elektrilevi turusuhete juht Lembit Sünt.

1. juulist vähenes keskmine võrgutasu 6.7 protsenti.

Konkurentsiamet kooskõlastas Eleringi ülekandeteenuse hinnamuutuse 6. juulil ja taotluse võrgutasu vähendamiseks 19. juulil.

Elektrilevi uus võrguteenuse hind jõustub 1.novembrist.

Konkurentsiamet tuvastas mullu, et Elektrilevi OÜ rakendatavad võrgutasud ei ole kulupõhised, ning nõudis 22. detsembri ettekirjutusega nende langetamist 6,7 protsendi võrra, mis prognoositavalt pidanukskeskmisele kodutarbijale kaasa tooma elektri lõpphinna 3,6-protsendise languse.

Võrgutasu pidi langema kolmel põhjusel - esiteks võrgukadude vähenemine, millele on kaasa aidanud kaugloetavatele arvestitele ülemiek, teiseks elektri hinna vähenemine börsihinna languse tõttu, ning kolmandaks langenud intressimäärad.