Pärnoja ütles kolmapäeval ajakirjanikele, et NRG peab valitsuse ettepanekule vastama hiljemalt esmaspäeva hommikul ning lõpliku otsuse Narva Elektrijaama erastamise osas NRGle teeb valitsus järgmisel teisipäeval.

Narva Elektrijaamade erastamise muud tingimused on aktsepteeritavad ning olulisi muutusi neis garanteeritud elektri hulgimüügikoguse muutusega ei tule, selgitas Pärnoja.

Pärnoja sõnul ei olnud ka NRG poolt esitatud variandis kõik tururiskid Eesti Energia kanda, kuid valitsusele pole vastuvõetav NRG poolt pakutud variant riskide jagamise kohta.

Pärnoja kinnitusel pole NRG avaldanud soovi, et Eesti Energia oleks 15 aasta jooksul valmis ära ostma elektrit koguses, milleni küünib elektrijaamade kogu müügimaht praegu.

Elektri ja tehingu hind, investeeringute maht, investeeringute ajagraafikud, investeeringud Eesti Põlevkivisse ja põlevkivi kaevandamisplaan on läbirääkimiste käigus väga põhjalikult läbi arutatud ning on põhjani selged, kinnitas Pärnoja.

Valitsuse poolt põhimõttelise heakskiidu saanud variandi kohaselt läheks mõlemas elektrijaamad renoveerimisele üks energiaplokk.

Teine variant on see, et tehing jääb toimumata, ütles Pärnoja.

Põhjuseks, miks valitsus pidas vajalikuks pöörduda NRG poole garanteeritud turumahu muutmiseks, oli teisipäeval valitsusele esitatud Balti- ja Põhjamaade ning Euroopa elektrituru analüüs, selgitas Pärnoja.

Pärnoja sõnul viitas valitsust Eesti ja Läti energiaettevõtete koostöö alal nõustav McKinsey oma hinnangus riskidele, mis tekiksid elektrijaamade erastamisel NRG poolt pakutud tingimustel.

Pärnoja põhjendas valikut ühe energiaploki renoveerimiseks mõlemas elektrijaamas vajadusega tagada Eestis elektri varustuskindlus, kuna praegu puudub Eestil võimalus elektri impordiks.

"Meil puudub igasugune võimalus importida elektrienergiat Põhjamaade ja Euroopa turult," nentis Pärnoja. "Balti riikide energiaturgu võib käsitleda siiski eraldatuna," lisas ta.

Hinnang Eesti enda investeerimisvõimele ei anna Pärnoja sõnul täit kindlust kodumaiste investeeringute tegemiseks elektrijaamadesse.

Eesti Energia esindajad Pärnoja sõnul teisipäevasele kabinetinõupidamisele kutsutud ei olnud, kuna "Eesti Energia positsioon on antud juhul läbirääkimistes kajastatud".

Kui valitsus kiidab elektrijaamade erastamise NRGle heaks, järgneb sellele tehingu põhitingimuste allkirjastamine.

Erastamistehingu võib tunnistada lõppenuks pärast seda, kui on sõlmitud finantseerimisleping ja see peaks sündima selle aasta lõpuks.