Kokku teeb see 51 miljardit eurot. Raha ostujõudu kaotasid need, kes hoidsid raha pangakontodel, kus intressitase oli madalam inflatsioonitasemest.

„Kunagi ei ole olnud hoiustajate väärtusekaotus olnud suurem kui praegu,“ ütles Comdirecti juhatuse esimees Arno Walter.

Teise Saksamaa panga DZ Banki arvutused on veel koledamad.

„Võrreldes normaalintressitasemega on saksa hoiustajad kaotanud 2010-2016 madalate intresside tõttu 344 miljardit eurot,“ kirjutas DZ Banki analüütik Michael Stappel.

Kümme aastat enne finantskriisi algust oli Saksamaal normaaintressitase keskmiselt 4,2 protsenti. Alates 2009. aasta keskpaigast kukkus see 1,4 protsendile, kuigi samal ajal muutus ka inflatsioonitase väga madalaks.

„2012, 2013 ja läinud aastal oli keskmine inflatsiooniga korrigeeritud intressitase isegi negatiivne,“ mainis Stappel Handelsblattile. Hoiustajatele on see fataalne.

Olukorra paranemist ei ole silmapiiril. Inflatsioon on hakanud tõusma, mistõttu reaalintressitase on juba miinus 1,6 protsenti. Comdirecti prognoosi kohaselt võib lähiaastatel negatiivne intressitase kasvada miinus kahele protsendile enne kui hakkab vaikselt paranema. Kui intressitase jääb madalaks, kaotavad saksa hoiustajad järgneva 20 aasta jooksul kuni 550 miljardit eurot. See teeks keskmiselt 14 000 eurot iga perekonna kohta.