Olle Horm rääkis toidutööstuse pressikonverentsil, et lihatööstuses on selle aasta alguses toimunud oluline muutus. "Loomade tapamahud on langenud 5-8%, mille tõttu on kolme kuuga langenud ka eksport 10% ja selle võrra on import kasvanud."

"Põhjuseid on kaks: Eestis möllav seakatk ja Euroopa ületootmisest tingitud surve. Poolteist aastat oleme olnud olukorras, kus väljast siia liigub lihatoode võrdlemisi lihtsalt, aga siit välja liikumine on väga tugevalt takistanud," rääkis Hormi.

"Meie kaart on katku poolest kõige punasem maailmas, teised riigid pääsesid kergemini. Miks see nii on? Sellest ma laua taga kõva häälega rääkida ei tahaks," ütles ta.

Hormi sõnul on muutust kõige selgemalt näha loomade arvus. "Veiste arv on püsinud sama, kuid sigade arv on järsult langenud. Kui Eestis on stabiilselt olnud kuskil 380 000 siga, siis nüüd on see arv kukkud 280 000 peale ja tõenäoluselt langeb see veel."

Sigade arvu langus

"Sigade arvuga on nii, et kui sul endal toorainet pole, siis ei saa ka midagi eksportida. Kurb küll, aga meil on praegu lihatööstuses netoimportöör. Läbi aegade on Eestist eksporditud kuskil 100-120 000 elussiga aastas. Hetkel on see arv jõudnud kuskil 14 000 seani ning nüüd on hakatud loomi sisse tooma."

Hormi sõnul on Eesti isevarustuse tase sealihas on langenud kuskil 80% peale. "Kohalik Eesti turg kas püsib koguseliselt sama või tekib väike kasv mugavustoodete arvelt," ütles ta. "Ja kohalikul turul käib väga kõva andmine. Kõik head tooted kopeeritakse nelja kuuga teise tootja poolt."

"Kui eksportida ikkagi ei saa, siis osad tootjad saavad töötlejateks ehk tekib vertikaalne integratsioon. Meie Vastse-Kuuste tehase otsisd ära seakasvatajad, pankrotti läinud AS Reyostsid ka ära seakasvatajad."

Hormi hinnangul on Eesti ekspordi suur õnnetus see, et spetsialiseerumist on vähe, keskmine tootemaht on suhteliselt väike ja efektiivsus on teistest suurematest turgudest madalam.

"Tootjatel puuduvad tuntud ja tugevad kaubamärgid välisturgudel," rääkis ta. "Pressist on viimasel ajal läbi jooksnud kaks uudist: meie emaettevõte sai Soomest Hiina ekspordiks loa ja EAS kutsus oma ainsa välisesindaja Hiinast tagasi. Nii me siis elame."