Praegu Eestis läbisõidul viibiv Paul Oberschneider kavatseb kevadeni viibida Argentinas, et senisest enam põllumajandus-ärile pühenduda. Idee hakata tegelema põllumajandusega tekkis tal juba aastaid tagasi. “Pean tunnistama, et mul oli plaanis sellega algust teha Eestis, kuid Argentina arenev majandus, head karjamaad ja soodne kliima sobisid selleks paremini,” räägib endine Eesti kinnisvaramogul. Piimakarjaäri on Oberschneider vaikselt ajanud juba peaaegu kolm aastat.

Praeguseks on Oberschneider ühe Buenos Airese provintsis asuva piimafarmi ainuomanik, teisest kuulub talle kolmandik. Äripartnerid pole paraku Eestist, vaid Suurbritanniast ja USA-st.

Farmis kasvatatakse praegu tuhandepealist piimakarja, selle aasta jooksul on plaanis arv kahekordistada. Kahe aasta jooksul loodab Oberschneider piimakarja suurendada 15 000 lehmani. Pärast eesmärgi saavutamist on plaanis farmid liita. “Loomulikult on riske, näiteks poliitiline ebastabiilsus,” räägib ta. “Oleme end siiski püüdnud kindlustada nii ettenägelikult kui võimalik,” ütleb Oberschneider.

Praeguseks on Oberschneider Argentinasse investeerinud ligi 15 miljonit dollarit, oktoobriks on investeeringute mahtu kavas suurendada veel kaheksa miljoni dollari võrra. Järgneva kahe aasta jooksul loodab Oberschneider koos partneritega põllumajandusärisse paigutada umbes 50 miljonit dollarit (580 miljonit krooni).

Pole farmer vaid ärimees

“Idee pole kunagi olnud lihtsalt odavat põllumajandusmaad kokku osta,” toonitab Oberschneider. “Tahan luua endale ja oma perekonnale stabiilse ja tervisliku elukeskkonna,” räägib ta. “Samal ajal ei ole ma siiski farmer, vaid ärimees. Ma ei saa öelda, et tegelen mahepõllumajandusega, sest kasutan karjamaadel väetisi,” räägib ta.

Farmis on praeguse seisuga 33 töötajat – iga tuhande lehma kohta on Oberschneideri hinnangul vaja umbes seitse-kaheksa töötajat, kuid mõistagi on farmis selle kõrval ka teisi ameteid. Farmis toodetud piim müüakse Argentina piimakompaniidele, kes korra nädalas selle eest tasuvad. Kohapeal juustu, kohupiima ega jogurteid ei valmistata.

Lisaks lehmadele ka polo ja hobused

•• Paul Oberschneideri Buenos Airese provintsis asuv Ladina-Ameerika koloniaalstiilis La Golondrina (tõlkes Pääsukese) maamõis ehk estancia tegeleb lisaks piimatootmisele ka luksusliku polospordi võimaluste pakkumisega.

•• Suurust on La Golondrinal ligi 1000 hektarit.

•• Polomängijate teenistuses on kokku 80 just polomänguks treenitud hobust ja kolm poloväljakut.

•• Lisaks on farmi territooriumil privaatsed puhkemajad, tenniseväljak, bassein ja kabel. Argentinas on polo populaarne spordiala ning viimase 50 aasta jooksul on riigist kujunenud omalaadne polo Meka.

•• Polospordi kõrval tegeleb Oberschneideri farm ka hobuste tõuaretusega. Hea polo-poni väärtus on 100 000–200 000 dollarit (u 1,1 – 2,3 miljonit krooni).

•• Estancia juurde kuulub sellest aastast ka kümnehektariline puuviljaaed, kus kasvavad sidrunid, virsikud, apelsinid ning teised tüüpilised puuviljad, mida Oberschneideri pere enda ning estancia elanike tarbeks kasvatab.