Soomes oli augusti lõpu seisuga raviteenuste järjekorras enam kui 113 000 patsienti. Neist ligi 2000 on ravi oodanud kauem kui seadusega lubatud kuus kuud. See number on aprillist kasvanud ligi 600 inimese võrra.

Eesti tervishoiuteenuseid välismaal turundava Medicine Estonia arendusjuht Tiina Mikk tõdes, et meditsiiniturism põhjanaabrite juurest Eestisse on tõusuteel.
Soomlased on juba pikka aega soodsama hinna tõttu külastanud Eesti hambaravi- ja ilukirurgia kabinette.
Euroopa Liidu uue direktriivi kohaselt on liidu elanikel õigus saada vajalikku ravi ka teistes liikmesriikides.

Miku sõnutsi on soomlased peamiselt huvitatud Eestis hambaravist ning silmaarsti teenustest, kuid üha rohkem huvitutakse ka teistest terviseteenustest, seda just lühema ooetaja tõttu.

Ka Eestis on erinevatel teenustel erinevad ooteajad ning Miku sõnul ulatub see naiteks ortopeedilise ravi puhul kahe nädalani. Ajaleht kirjutab, et uuringute kohaselt tuleb Helsingis oodata enam kui kuu kauem.

Eestis on võimalik konsultatsioon, läbivaatus ning analüüsid ja näiteks operatsioon ise teha ühe reisiga.

Soomes ootas augusti lõpus kaeoperatsiooni ligi 10 000 patsienti, kellest üle 200 oli oodanud rohkem kui seadusega lubatud pool aastat. Miku sõnul on parimal juhul Eestis sellele operatsioonile võimalik saada nädalaga.

Ka Soomes on järjekorra lühendamiseks võimalik pöörduda eraarsti vastuvõtule, kus kulud kaetakse samamoodi kui siis, kui ravikohaks valitakse Eesti. Kuid Eestis on teenus odavam. Nii selgitab Mikk, et kaeoperatsioon maksab Eestis 600-700 eurot, samas kui Soomes on hinnaks vähemalt 1000 eurot, paljudel juhtudel ka rohkem.

Patsient peab ravi eest tasuma omast taskust ning haigekassalt saab kompensatsiooni küsida tagantjärele. Kompensatsiooni maht on 20-30% Soome teenuste hinnakirjast.