Stockmanni kaubamajas oli avamispäeval üheks kõige enam ostetavaks kaubaartikliks fondüünõu, mis maksis vaid 125 krooni. Partii koosnes müüjate sõnul umbes 400-st nõust, millest suurem enamik müüdi ära kohe esimesel päeval.

Veel järgmiselgi päeval küsisid paljud Stockmanni kaubamaja külastajad fondüünõusid, kuid pidid pettunult lahkuma. Müüjad ei osanud samas öelda, millal ja missuguse hinnaga nõutud kaup taas müügile tuleb.

Vaatamata sellele, et fondüünõud polnud varustatud ei kasutamisõpetuse ega põletusainega, ei lasknud ostjad end sellest sugugi heidutada. Põletusaine puudus tegelikult kaubamajas üldse müügilt. Samuti ei tundnud ostjad äärmiselt odava hinna tõttu mingit huvi toote päritolu ega garantiide vastu.

Fondüünõud pole eriti minev kaup, öeldi Kulutajale Tallinna Kaubamajast, kus neid samuti müüakse, kuid hoopis teise hinnaga (815 krooni) ning valmistatud ka hoopis teisest materjalist, kuid selle toote terasosadel on kümneaastane garantii. Fondüünõu oli varustatud ka põletusainega. Kaubamajas mõisteti Stockmannis valitsenud fondüünõude müügibuumi suurepäraselt, kuid kaheldi konkreetse toote kvaliteedis.

Kaupluses Kodutarve müüakse samasuguseid fondüünõusid, nagu Tallinna Kaubamajas, ent 790 krooni eest. Toode on samuti varustatud põletusainega ja seda on võimalik ka eraldi juurde osta (3 tk maksab 88 krooni).

Et fondüü valmistamise nõud on ikkagi suhteliselt kallid ja tegemist pole igapäevase tarbeesemega, siis paljudes majapidamistarvete poodides neid üldse müügil polnud.

Kuidas fondüüpotti kasutada?

Mida on võimalik fondüünõuga teha ja kuidas teda siis kasutada? Fondüüks vajalik toiduõli kuumutatakse keemiseni eraldi potis ja alles seejärel valatakse see fondüünõusse. Nüüd läheb vaja piirituslampi, mis hoiab toiduõli kuumana. Põletusainena kasutatakse sinooli või majapidamispiiritust (etanooli) ja seda on võimalik muretseda majapidamistarvete poest ning tõenäoliselt ka bensiinijaamadest. Leeki võib reguleerida vastavalt vähendades või suurendades tõmbeavasid. Leegi kustutamiseks kasutatakse spetsiaalset kattekaant.

Fondüünõu soovitatakse kohe pärast kasutamist puhtaks pesta, vältides abrasiivpastade ja terasharjade kasutamist, mis võivad tekitada nõule kriimustusi. Katlakivi laike fondüünõu sisepindadelt saab eemaldada keetmisel nõudepesuvahendiga või leotades toiduäädika lahusega. Samuti tuleb toimida ka põhjakõrbemise puhul.

Järgnevalt pakume välja ka mõned retseptid, mida fondüünõuga võib katsetada.

Bourguignonne fondüü:

Tegemist on algupärase lihafondüüga, mida valmistatakse lihakuubikuid toiduõlis keetes. Vajalikud toiduained neljale inimesele on järgmised:

600 g lihafileed või praadi kuubikutena

1 l rafineeritud touiduõli

Fondüünõu täidetakse poole mahuni toiduõliga ja kuumutatakse keemiseni elektri- või gaasipliidil. Seejärel tõstetakse nõu fondüüalusele, mis omakorda asetatakse mittesüttivale alusele. Fondüünõu kaas tasub hoida käeulatuses toiduõli süttimise puhuks. Liha küpseb praktiliselt poole minutiga.

Juustufondüü Neuchatel:

Toiduained on arvestatud neljale:

1 küüslauguküüs

1,5 dl kuiva valget veini

275 g Emmenthali juustu

275 g Gruyere juustu

3 spl konjakit, rummi vms

1 spl maisijahu, valget ja musta pipart, riivitud muskaatpähklit ja leivakuubikuid.

Fondüünõu sisepind hõõruda üle küüslauguga, kuumutatud vein kallata nõusse ja lisada riivitud juust. Juustu peab lisama vähehaaval, lastes enne eelmisel kogusel sulada. Lisada maitseained ja väheses vees leotatud maisijahu. Segada hoolikalt ja lasta enne tarvitamist pisut seista.

Leivakuubikud lisada minut enne kasutamist, et need põhja ei vajuks.

Juustufondüüks võib kasutatada ka teisi juustusorte.

URVE REPP