USA dollari kurss on langenud tänavusele kõige madalamale tasemele. Liikvel on hirmud, et üha rohkem laene võttev USA võib kaotada ontliku laenude tagasimaksja staatuse ehk kaotada AAA-reitingu. Samuti muutis reitinguagentuur Standard & Poor's Suurbritannia riigireitingu väljavaate eile negatiivseks, mis viitab sellele, et löögi all on Briti valitsuse võlakirjade usaldusväärsus kindla kohana, kus raha rasketel aegadel hoida.

Seevastu OECD prognoosid näevad tulevikku veidi optimistlikumates toonides. "Suurbritannia reitingu alandamine oleks seletamatu," ütles OECD peasekretär Ángel Gurría täna konverentsil Madridis, üritades tõrjuda investorite hirme, kirjutas Reuters.

Gurría kinnitas, et siiski jääb õhku risk, et mullu USA kinnisvaraturu kokkukukkumisega alanud kriis, mis praegu närib kaubandust ja tootmist kogu maailmas, võib jätkuda, juhul kui riigid ei suuda pidada kindlat krediidi- ja eelarvedistsipliini.

"Majanduse aeglustumise tempo annab järele, me ei ole enam vabalanguses," ütles Gurría. "Euroopa valitsuste abipaketid pole nii suured kui USA omad. Seetõttu taastub USA majandus kiiremini."

Aasta lõpuks peaks Gurría hinnangul kriis järele andma. "Taastumine ei tähenda, et me hakkaksime nägema väga selgeid positiivseid numbreid, vaid kõigepealt peaks maailmamajandus lõpetama kahanemise," ütles ta.

Siiski tunnevad finantsturud muret just sellepärast, et USA abipakett ja Ühendriikide valitsuse võlakoorem on viimasel ajal veelgi kasvanud. Maailma suurima võlakirjafondi juht, Pacific Investment Managementi investeeringute kaasjuht Bill Gross pakkus Reutersile, et USA reiting langeb "vähemalt kolme kuni nelja aasta jooksul", kuid ütles, et turg mõistab probleeme varem kui reitinguagentuurid.

OECD ühendab 30 vabaturumajanduse ja demokraatia põhimõtetest üldiselt kinni pidavat riiki. Liikmesriikide enamus Euroopa lääneosas, lisaks kuuluvad OECDsse USA, Kanada, Mehhiko, Jaapan, Lõuna-Korea ja Türgi. Organisatsioon on tuntud selle poolest, et see kogub ja töötleb andmeid liikmesriikide ja kogu maailma majanduse kohta ning koostab nende põhjal raporteid ning prognoose.