Nii Norton Corporation kui Hesford Limited nõuavad ERA Panga pankrotimenetluses 36 miljoni krooni suuruste nõuete tunnustamist.

Norton Corporationi nõudeavalduse kohaselt sõlmisid Norton ja ERA Pank 1998. aastal forward-lepingu, mille kohaselt kohustus Norton müüma pangale 1999. aasta 30. juulil 1,5 miljonit EVEA Panga aktsiat hinnaga üks aktsia 20 krooni ehk kokku summas 30 miljonit krooni.

Sarnane lepe sõlmiti ka ERA Panga ja Hesford Limitedi vahel. Forward-lepingute kohaselt kohustus ERA Pank saama Eesti Pangalt loa aktsiate omandamiseks, kuid pank luba ei taotlenud. Lepingute rikkumise eest oli ette nähtud kuue miljoni krooni suurune leppetrahv.

1999. aasta lõpus toimunud võlausaldajate koosolekul pankrotihaldurid Nortoni ja Hesfordi nõudeid ei tunnustanud, kuna haldurite väitel ei ole nendel nõuetel õiguslikku alust.

Norton Corporationi ja Hesford Limitedi esindajad kaebasid pankrotihalduri otsuse edasi Tartu maakohtusse, kes offshore-firmade hagi ei rahuldanud. Tartu ringkonnakohus ei rahuldanud firmade apellatsioonkaebust 2. mail.

ERA Panga haldurite sõnul on erinevates kohtuinstantsides praegu menetluses ligi 30 ERA Panga nõuetega seotud vaidlust, mille kogusumma ulatub ligi 150 miljoni kroonini.

Suuremateks vaidlusobjektideks on eelnimetatud Hesford Limitedi ja Norton Corporationi nõuded ning Bergmanniga seotud ASi Pro Invest 63 miljoni krooni suurune nõue.

Kõik ERA Panga vastu esitatud nõudeid puudutavad kohtuvaidlused on seotud Bergmanni, ERA Panga grupi firmade või grupi endiste töötajatega.

ERA Panga haldur Urmas Tross ütles ETAle, et kohtuvaidlused pidurdavad ka olemasoleva vara kohta jaotusettepaneku esitamist.

Trossi sõnul venivad kohtuvaidlused nii pikaks, et raha jagamine võlausaldajatele jääb selle aasta lõppu.

Trossi sõnul loodavad haldurid välja maksta ligi 30 protsenti nõuete kogusummast. ERA Panga vastu esitatud nõuete kogusumma ulatub 320 miljoni kroonini. ERA Panga pankrot kuulutati välja 1999. aasta 7. juunil.