06.06.2011, 13:26
Ohtlik E. coli bakter võib vabalt Eestisse jõuda
FOTO:
Euroopas juba 21 inimelu nõudnud E. coli bakter võib suure tõenäosusega varem või hiljem ka Eestisse jõuda ning seetõttu on oluline toitudes jälgida hügieenitingimusi, rääkis perearst ja õppejõud Madis Veskimägi.
"Oleme ju ELis - rahvas rändab vabalt, käiakse turismireisidel. Küllaltki tõenäoline, et see ka siia jõuab," ütles Veskimägi Eesti Päevalehele.
Ta ütles, et nakkust aitab vältida kätepesu, toidu normaalne kulinaarne töötlemine, kuumutamine, vee keetmine, juur-, puu- ja aedviljade pesemine ja koormine.
"Näiteks aprikoosi pestakse harjaga, et bakter välja saaks. Rääkimata kurkidest ja tomatitest, kindlasti käib nende töötlemise juurde hoolas pesemine ja ka kätepesu enne sööki. Niimoodi saab haigestumise riski kordades vähendada," juhendas arst.
Tema sõnul on nakatunuid sadades, et mitte öelda tuhandetes.