Kohtusse on antud paberid, mille järgi ostis 43-aastane restauraator IKEAst 24 ühesugust baaripukki. Need on sellised pukid, mille kõrgust saab muuta keerutades istmeplaati. See töötab samal põhimõttel nagu näiteks klaveritoolid. Osakast ostetud toolidest üks osutus aga vigaseks.

Mees pani toolid ise kokku. Mõned päevad hiljem istus ta ühele toolile ja iste kukkus ühtäkki 10 sentimeetrit allapoole. Mees kaotas tasakaalu, kukkus põrandale ja nii õnnetult, et tema parema käe pöial läks liigesest välja. Ta ei suuda tänaseni pöialt painutada.

Baaripuki kasutusjuhendis on kirjas, et sellele tohib istuda kuni 100-kilone inimene, jaapanlane kaalus toolil istumise ajal umbes 98 kilo.

Mees saatis toolid ekspertiisi. Selgus, et 24st toolist 23 olid korras, kuid see pink, millega õnnetus juhtus, oli vigane. Selle konstruktsioon oli nõrgem. Seda oli näha ekspertiisi tulemustest, et kruvilaadne pulk, mille abil tooli kõrgust reguleerida sai, oli oma konsistentsilt teistsugune kui ülejäänud 23 toolil. See omakorda vähendas tõenäoliselt tooli vastupidavust.

Teada on ka üks teine juhtum, samuti 2012. aasta oktoobris valmistatud samasuguse pingiga. Sellelt alla sadanud inimene sai kaelavigastusi.

IKEA on öelnud, et nad on oma tooteid pärast õnnetusjuhtumeid tugevamaks ja vastupidavamaks teinud. Seda baaritooli toodeti üle 300 000, täna seda enam ei toodeta.

Eelmise aasta lõpus peetud kohtuistungil tegi IKEA kohtule ettepaneku hagi tagasi lükkama, aga nad on valmis kohtus lõpuni võitlema. Kannatanu soovib aga, et enam keegi tooli tõttu kannatada ei saaks.

Muide, 42 miljonit jeeni on umbes 300 000 eurot.