Õiguskantsler märgib, et taastuvenergia tariifi arvestamise alused on seaduses piisavalt määratletud, tagamaks tarbijate võrdset kohtlemist ning taastuvenergia tasu kujunemist objektiivsetel alustel.

Teder juhib siiski tähelepanu, et tarbija peab läbi taastuvenergia toetuste rahastama nii palju taastuvatest allikatest Eestis toodetud elektrienergiat, kui on tootjatel initsiatiiv ja võimalust toota. Vaid tuule kui energiaallika osas on piirangud ning tuult energiaallikana kasutav tootja võib saada toetust, kuni kalendriaastas on toetust makstud Eestis kokku 600 GWh tuuleenergiast toodetud elektrienergia eest.

Kuna teiste taastuvate energiaallikate osas ei ole sellist ülemmäära toodud ja tänased toetused võivad Tederi sõnul tekitada täiendavate tootmisvõimsuste arendamist, võib tarbija tema sõnul olla kohustatud finantseerima taastuvenergia toetusi rohkem, kui on nende toetuste kehtestamise eesmärgiga põhjendatud.

„See võib kujutada probleemi omandipõhiõiguse seisukohast, aga olla teatud juhtudel probleemne ka taastuvenergia tasu ettenähtavuse seisukohast,“ märgib Teder. „Samuti ei ole taastuvenergia toetuste määrad hetkel seotud börsihinnaga, mis tähendab, et tootjad saavad samas määras toetust sõltumata sellest, kas (kaalutud keskmine) börsihind on teatud perioodil tavapärasest madalam või vastupidi -ebaharilikult kõrge,“ märgib Teder.