Rantjeeinvestor Olari Taal ütles Ärilehe loos alkoholiaktsiisi kiiremast tõstmisest, et valitsus mängib aktsiisidega lahmivalt.

„Kui valitsus on varem lubanud, et alkoholiaktsiis tõuseb mingi kindla numbri, ja ütleb nüüd, et tegelikult tõstame ikka rohkem, on Kalvil täielik õigus öelda, et ta kolib Lätti," rõhutas ta. Taali sõnul on kahtlemata selge, et aktsiisitõusu pärast Eesti ettevõtte konkurentsivõime väheneb.

„Kui palju, selleks peab natuke arvutama. Põhimõtteliselt peaks välja rehkendama, kui mitme kilomeetri kauguselt on uue aktsiisi korral mõistlik veel Lätti sõita või soomlastel Soomest Lätti sõita. Ütleme, et kui praegu on mõtet kindlasti kümne kilomeetrit kauguselt piirist Lätti minna, siis valitsus peaks prognoosima, kas näiteks saja kilomeetri kauguselt on pärast uute aktsiiside kehtestamist arukas viina järele sõita," arutles Taal.

Investori sõnul on kindlasti inimesi, kes hakkavad Lätist paarisaja pudeli kaupa viina tooma ja seda Eestis müüma. Mõneprotsendilise aktsiisidega mängimise asemel tõstaks Taal käibemaksu 20%-lt 24%-le.

Valitsus otsustas tõsta alkoholiaktsiisi 10 protsendi asemel 15% järgmisel aastal ning sealt edasi kuni 2020. aastani (k.a) 10 protsenti aastas. Tubakaaktsiisi puhul tõstetakse aktsiisi lisaks varem kehtestatud viiele protsendile veel kolm protsenti aastatel 2016-2018. Aastatel 2019 ja 2020 tõuseb veiniaktsiis 20 protsenti.