Eesti- ja venekeelsed kogukonnad elavad meil suuremas osas paralleelselt, ilma eriliste kokkupuutepunktideta. Eestikeelsetel on aga seejuures rohkem venekeelseid kliente kui venekeelsetel eestikeelseid.

Ettevõtjatel peaks ju loogiliselt võttes olema kasulik rohkem kui üht keelt osata, aga kodumaiste keelte õppimine tundub meil olevat isevoolu hooleks jäetud. Ma saan aru, kui Ida-Virumaal töötavatele riigiametnikele vene keele õpetamisest rääkimine mõjub mõnele inimesele riigireetmisena, aga miks ka äris rohkem väliskeelte oskust hinnatakse?

Dale Carnegie tsiteerib oma esimeses raamatus vanu hiinlasi, kes ütlesid: mees ilma naeratava näota ei peaks poodi avama. Ehk teiste sõnadega: empaatiat-sümpaatiat ei asenda miski. Ja naeratus mõjub kliendile palju rohkem, kui osata talle naeratada tema oma keeles.

Kliendiga hädas

Praegused 20-ndates eluaastates eestlased enamasti vene keelt eriti ei oska. Iseenesest ju ajalooliselt mõistetav, aga kui vene keelt rääkiva kliendiga hätta jäädakse, pole oluline, mispärast. Kui kliendile öeldakse, et Ants on kliendi peal ja helistage mobiilile, siis sellest pole ilmselt palju häda. Aga paljud noored eestlased on tunnistanud, et tegelikult läheks töö paremini, kui vene keelt oskaks. Jõhvi hotelli Wironia vastuvõtulaua väljaõpetatud töötajad on suurepärane näide sellest, kuidas keelteoskus raha sisse toob. Küsisin paari seal peatuva eestlasest ärimehe käest, mida nad sellest kohast arvavad. Kõik ütlesid muuhulgas, et kui näed, et keele oskamisega on vaeva nähtud, tuled parema meelega tagasi.

Et miks ma seda üldse kirjutan? Lugesin lehest kuulutust: firma X ?kutsub teid informatiiv seminarile ? Õppime investeerima ja iseseisvalt teenida kauplemistega finantsturgudel?. Käesoleval seminaril me tutvustame teile investeeringute printsiibid ja kapitali juhtimise põhimõtted, samuti räägime välisvaluutaturu eripärasusest. Seminari jooksul me vastame teie küsimustele.?

Kahju hakkas nendest poistest. Oleks siis lasknud mõnel tuttaval eestlasel asja üle vaadata. Õppige kohalikke keeli, see on puhas sissetulek, ja üldse mitte pikas perspektiivis!

Ärileht avaldab igas numbris artikli ettevõtluse ja fienduse teemadel