Justiitsministeerium on välja kuulutanud tegevuskava uhke nimega ?Ettevõtja õigus?. Eesmärgiks luua ettevõtlust ja investeeringuid soodustav sõbralik õiguskeskkond. Kava loomise töörühma kuulusid endised justiitsministrid Jüri Raidla ja professor Paul Varul, Tartu Ülikooli õppejõud doktor Martin Käerdi ja justiitsministeeriumi õiguspoliitika asekantsler Urmas Volens. Väga soliidne seltskond.

Ministeeriumi koduleheküljel on tegevuskava kohta küsimustik, millele minister Rein Lang kutsub vastama ? riigi ja ettevõtjate koostöö on tähtis. Kui ettevõtja õigust algusest lugema hakata, siis saab ainult nõusolevalt noogutada. Aga siis tuleb kaheteistkümnes punkt ja kogu rõõm haihtub. Just nimelt: jõudsime jälle FIE-deni.

Tsiteerin: ?XII FIE maksustamine. FIE-d peaksid alluma samadele maksustamisreeglitele kui teised ettevõtjad; eelkõige tähendaks see kulutuste mahaarvamist tuludest ning sotsiaalmaksu maksmist.?

Oh seltsimehed, seltsimehed, seltsimehed! Te ei tea ju sellest asjast mitte midagi! FIE-d on saanud tuludest kulusid maha arvata firmadega samadel alustel sellest ajast peale, kui FIE mõiste meil seadustesse tekkis ? jämedalt võttes juba kaksteist aastat. Ja sotsiaalmaksu on nad pidanud maksustatavalt tulult maksma sama kaua.

Kus on silmad ja kõrvad?

Kui taotleda FIE-de maksustamist firmadega samadel alustel, siis tähendaks see soovi loobuda FIE-de aasta tuludelt tulumaksu nõudmisest: firmadel pole meil ju aastatuludelt maksu alates 2000. aastast. Kas töörühm on tegevuskava kirjutades tõesti seda silmas pidanud? Kus on küll Tööandjate Keskliidu silmad ja kõrvad?

Vägisi tuleb meelde endine sotsiaalminister N, kes ministriksoleku ajal meeleheitlikult FIE-de vastu võitles. Tema rääkis näiteks, et FIE-del ei saa lasta pensionikindlustuse teise sambasse maksta, sest nende tuludes palgatulu osakaalu kindlakstegemine on võimatu. Kui ta oli ministritoolilt riigikogusse tagasi pöördunud, selgus ootamatult, et probleemi pole tegelikult olnudki ja saab maksta vabalt.

Asjamehed ja -naised, kes te riigile igasugu ettevõtlusest rääkivaid pabereid kirjutate! Tulge kord FIE-de seminarile, ma räägin teile tuludeklaratsiooni E-lisast ja selle täitmisest. Aga lõpetage maksumaksja raha eest kuulujuttude levitamine!